Kwadrat abcd

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Piks159
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 gru 2020, 01:33

Kwadrat abcd

Post autor: Piks159 »

dany jest kwadrat abcd w którym \(B ( 3, -2)\). przekatna ac tego kwadratu zawiera się w prostej opisanej równaniem \(y= -\frac{1}{3}x\). Oblicz współrzędne punktu d
sudowski27
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 14 lut 2016, 14:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Kwadrat abcd

Post autor: sudowski27 »

  1. Odpowiedź: \(l = -\frac{1}{3}x \So a = - \frac{1}{3} \So l \perp lBD \So aBD\)

  • y-3x+b podstaw pkt B do równania\( \So\) -2 = 3\( \cdot\) 3+b
  • b = -11
  • obliczyć odległość pkt B od prostej lAC d=\( \frac{|1 \cdot 3+3 \cdot (-2)|}{ \sqrt{0+4} }= \frac{3}{ \sqrt{13} } \)
  • obliczyć dla jakich pkt od prostej lAC odległość wynosi \(\frac{3}{ \sqrt{13}}\) wyjdą dwa punkty jeden to B drugi to D
  • podstawić do równania prostej y=3x-11 powinno wyjść D(3.6,-0.92)
:D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Kwadrat abcd

Post autor: eresh »

Piks159 pisze: 28 gru 2020, 02:30 dany jest kwadrat abcd w którym \(B ( 3, -2)\). przekatna ac tego kwadratu zawiera się w prostej opisanej równaniem \(y= -\frac{1}{3}x\). Oblicz współrzędne punktu d
prosta BD jest prostopadła do AC i przechodzi przez B:
\(y=3(x-3)-2\\
y=3x-11\)

S - punkt przecięcia przekątnych
\(\begin{cases}y=3x-11\\y=\frac{-1}{3}x\end{cases}\\
S(\frac{33}{10},\frac{-11}{10})\)

S jest środkiem odcinka BC
\(\frac{33}{10}=\frac{3+x_D}{2}\So x_D=\frac{18}{5}\\
\frac{-11}{10}=\frac{-2+y_D}{2}\So y_d=-\frac{1}{5}\\
D(\frac{18}{5},-\frac{1}{5})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ