Rozwiąż nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Piks159
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 gru 2020, 01:33

Rozwiąż nierówność

Post autor: Piks159 »

\(( x^4 -4)( x^2 - 6x)=0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: eresh »

Piks159 pisze: 28 gru 2020, 02:18 \(( x^4 -4)( x^2 - 6x)=0\)
\(( x^4 -4)( x^2 - 6x)=0\\
(x^2-2)(x^2+2)x(x-6)=0\\
(x-\sqrt{2})(x+\sqrt{2})(x^2+2)x(x-6)=0\\
x=\sqrt{2}\\
x=-\sqrt{2}\\
x=0\\
x=6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ