Oblicz całkę nieoznaczoną (przez części)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Oblicz całkę nieoznaczoną (przez części)
\(\int x^2\arctg xdx=\begin{bmatrix}f(x)=\arctg x & f'(x)=\frac{1}{x^2+1}\\g'(x)=x^2 & g(x)=\frac{1}{3}x^3 \end{bmatrix}=\frac{1}{3}x^3\arctg x-\frac{1}{3}\int \frac{x^3dx}{x^2+1}=I\\
\int\frac{x^3dx}{x^2+1}=\int xdx-\int\frac{xdx}{x^2+1}=\frac{1}{2}x^2-\frac{1}{2}\ln(x^2+1)+c\\
I=\frac{1}{3}x^3\arctg x-\frac{1}{6}x^2+\frac{1}{6}\ln(x^2+1)+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Oblicz całkę nieoznaczoną (przez części)
Nie wiem dlaczego \( \int_{}^{} \frac{x^3dx}{x^2+1}= \int_{}^{} xdx- \int_{}^{} \frac{xdx}{x^2+1}\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Oblicz całkę nieoznaczoną (przez części)
\(\frac{x^3}{x^2+1}=\frac{x^3+x-x}{x^2+1}=\frac{x(x^2+1)-x}{x^2+1}=\frac{x(x^2+1)}{x^2+1}-\frac{x}{x^2+1}=x-\frac{x}{x^2+1}\)Januszgolenia pisze: ↑25 gru 2020, 08:35 Nie wiem dlaczego \( \int_{}^{} \frac{x^3dx}{x^2+1}= \int_{}^{} xdx- \int_{}^{} \frac{xdx}{x^2+1}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Oblicz całkę nieoznaczoną (przez części)
Możesz też podzielić pisemnie licznik przez mianownik.
\((x^3+0x^2+0x+0):(x^2+1)=x;\;\;\;\;reszta;\;\;\;R(x)=-x\)
Wtedy licznik ma postać
\(x^3=x(x^2+1)+(-x)\)
I dalej jest już prosto...
\((x^3+0x^2+0x+0):(x^2+1)=x;\;\;\;\;reszta;\;\;\;R(x)=-x\)
Wtedy licznik ma postać
\(x^3=x(x^2+1)+(-x)\)
I dalej jest już prosto...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.