Pole prostokąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Pole prostokąta

Post autor: radagast »

W równoległoboku ABCD ( kąt ADC jest rozwarty) z punktów B i D poprowadzono wysokości mające długość 60 cm w kierunku krótszych boków. Powstał prostokąt o poly 1500 \(cm^2 \). Następnie z tych samych wierzchołków poprowadzono wysokości o długości 39cm na dłuższy bok równoległoboku. Oblicz pole powstałego prostokąta.
ScreenHunter_342.jpg
ScreenHunter_342.jpg (11.1 KiB) Przejrzano 946 razy
Zależy mi na pełnym rozwiązaniu (wraz z rachunkami)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pole prostokąta

Post autor: eresh »

radagast pisze: 23 gru 2020, 15:22 W równoległoboku ABCD ( kąt ADC jest rozwarty) z punktów B i D poprowadzono wysokości mające długość 60 cm w kierunku krótszych boków. Powstał prostokąt o poly 1500 \(cm^2 \). Następnie z tych samych wierzchołków poprowadzono wysokości o długości 39cm na dłuższy bok równoległoboku. Oblicz pole powstałego prostokąta.ScreenHunter_342.jpg
Zależy mi na pełnym rozwiązaniu (wraz z rachunkami)
trójkąt \(DBF\)
\(|DB|^2=|BF|^2+|FD|^2\\
|DB|=65\)


trójkąt \(DBG\)
\(|DG|^2+|GB|^2=|DB|^2\\
39^2+|GB|^2=65^2\\
|GB|=52\)


\(P=|GB||BH|\\
P=52\cdot 39\\
P=2028\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ