stożek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
stożek
W stożek w którym tworząca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\alpha\) wpisano kulę o promieniu \(r\). Oblicz objętość stożka
Ostatnio zmieniony 22 gru 2020, 10:21 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie! I pisz po polsku!!!
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie! I pisz po polsku!!!
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: stożek
Zrób schludny rysunek, oznacz \(R,\ H\) parametry stożka i zauważ:
-) \({r\over R}=\tg{\alpha\over2}\)
-) \({H\over R}=\tg\alpha\)
Stąd i ze wzoru do odpowiedzi blisko
Pozdrawiam
-) \({r\over R}=\tg{\alpha\over2}\)
-) \({H\over R}=\tg\alpha\)
Stąd i ze wzoru do odpowiedzi blisko
Pozdrawiam