w jednej ze szkol, w ktorej nie bylo ocen niedostatecznych na koniec roku wykonano zestawienie liczby ocen z biologii uzyskanych przez uczniow na koniec biezacego roku otrzymano dane
oceny z biologii liczba ocen
2 20
3 15
4 30
5 25
6 10
a)wykonaj diagram kolumnowy przedstawiajacy dane dotyczace szeregu rozdzielczego
b) oblicz srednia arytmetyczna
c) wyznacz mode
d) wyznacz mediane
e) oblicz z dokladnosca do 0,01 odchylenie standardowe
odchylenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
b)
średnia:
\(\frac{20\cdot2+15\cdot3+30\cdot4+25\cdot5+10\cdot6}{20+15+30+25+10}=\frac{390}{100}=3,9\)
c)
Moda to liczba, która występuje najczęściej. Tutaj modą jest 4.
d)
Mediana to liczba, która stoi w środku ciągu ustawionego niemalejąco. Tu jest 100 wyników. Mediana to średnia wyników, które są na 50-tym i 51-tym miejscu. Tutaj na obu tych miejscach jest 4, więc mediana to 4.
e)
\(s^2=0,2\cdot1,9^2+0,15\cdot0,9^2+0,3\cdot0,1^2+0,25\cdot1,1^2+0,1\cdot2,1^2=\\=0,722+0,1215+0,003+0,3025+0,441=1,59\\s=\sqrt{1,59}\\s\approx1,26\)
średnia:
\(\frac{20\cdot2+15\cdot3+30\cdot4+25\cdot5+10\cdot6}{20+15+30+25+10}=\frac{390}{100}=3,9\)
c)
Moda to liczba, która występuje najczęściej. Tutaj modą jest 4.
d)
Mediana to liczba, która stoi w środku ciągu ustawionego niemalejąco. Tu jest 100 wyników. Mediana to średnia wyników, które są na 50-tym i 51-tym miejscu. Tutaj na obu tych miejscach jest 4, więc mediana to 4.
e)
\(s^2=0,2\cdot1,9^2+0,15\cdot0,9^2+0,3\cdot0,1^2+0,25\cdot1,1^2+0,1\cdot2,1^2=\\=0,722+0,1215+0,003+0,3025+0,441=1,59\\s=\sqrt{1,59}\\s\approx1,26\)