Równanie z wartością bezwzględną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Równanie z wartością bezwzględną

Post autor: Pawm32 »

Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od m \(|3+2x-x^2|=m,\) wiem jak zrobić graficznie, ale chciałbym inaczej.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Równanie z wartością bezwzględną

Post autor: Jerry »

Pawm32 pisze: 18 gru 2020, 10:56 Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od m \(|3+2x-x^2|=m,\) wiem jak zrobić graficznie, ale chciałbym inaczej.
To stroma droga pod górę...
Opuść moduł, na dwa przypadki, i analizuj wyróżnik. Pamiętaj o przynależności rozwiązań do przedziału określoności!
Czyli np. dla \(x\in\langle-1;3\rangle=D_1\)
mamy
\(x^2-2x+m-3=0\).
Aby były dwa rozwiązania, musi \(\Delta>0\wedge x_1\in D_1\wedge x_2\in D_1\), a to najprostszy przypadek...
Ja bym się nie podjął iść tą drogą

Pozdrawiam
[edited] poprawka bad-click
ODPOWIEDZ