trygonometria.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1234567a
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 27 lis 2009, 10:37

trygonometria.

Post autor: 1234567a »

W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długości 2 i 4, a jeden z kątów ostrych
ma miarę α . Oblicz sinα ⋅ cosα .
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Z twierdzenia Pitagorasa obliczam przeciwprostokątną:
\(c^2=2^2+4^2\\c^2=20\\c=2\sqrt{5}\\sin\alpha\cdot\ cos\alpha=\frac{2}{2\sqrt{5}}\cdot\frac{4}{2\sqrt{5}}=\frac{8}{20}=\frac{2}{5}\)
ODPOWIEDZ