Trzy małe kulki, każda o masie 10g zawieszone są w jednym punkcie na oddzielnych nitkach
jedwabnych o długości 1m. Kulki są jednakowo naładowane i wisząc układają się w wierzchołkach
trójkąta równobocznego o boku 0.1m. Jaki jest ładunek każdej kulki?
Zadanie z fizyki dział ELEKTROSTATYSTYKA
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów z zadaniami do Kreatora zestawów.
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów z zadaniami do Kreatora zestawów.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2967
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1305 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z fizyki dział ELEKTROSTATYSTYKA
a=1 m
b=0,1 m
\(\cos \alpha = \frac{ \frac{b \sqrt{3} }{3} }{a} \\
\ctg \alpha = \frac{ \frac{kQ^2}{b^2} \sqrt{3} }{mg} \)
b=0,1 m
\(\cos \alpha = \frac{ \frac{b \sqrt{3} }{3} }{a} \\
\ctg \alpha = \frac{ \frac{kQ^2}{b^2} \sqrt{3} }{mg} \)
-
- Expert
- Posty: 6277
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1524 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z fizyki dział ELEKTROSTATYSTYKA
Teraz w szkole podobno nie ma kotangensów ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2967
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1305 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z fizyki dział ELEKTROSTATYSTYKA
To standard, iż program matematyki w szkole i na studiach nie nadąża z aparatem matematycznym potrzebnym na równoległych kursach fizyki.