Oblicz różnicę i pierwszy wyraz tego ciągu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz różnicę i pierwszy wyraz tego ciągu.
Suma trzydziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego \((𝑎_𝑛)\), określonego dla \(𝑛 \ge 1\), jest równa \(30\). Ponadto \(𝑎_{20} = 19\). Oblicz różnicę i pierwszy wyraz tego ciągu.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2020, 17:20 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz różnicę i pierwszy wyraz tego ciągu.
\( \begin{cases} S_{30}=30 \\ a_{20}=19\end{cases} \\
\begin{cases} \frac{(2a_1+29r) \cdot 30}{2} =30 \\ a_{1}+19r=19\end{cases} \)
\begin{cases} \frac{(2a_1+29r) \cdot 30}{2} =30 \\ a_{1}+19r=19\end{cases} \)
Re: Oblicz różnicę i pierwszy wyraz tego ciągu.
Jeśli dobrze rozumiem
a30=30
a20=19
_
a1=(30+-1)r=30
a1+(20-1)r=19
_
a1+29r=30
a1+19r=19
_
a1=30-20r
30-29r+19r=19
_
a1=1
30-29r+19r+=9
_
30-10r=19
-10r=19-30
-10r=-11r/: -10
r=11/10
a1=1 a r= 11/10
Czy coś pokickałem
a30=30
a20=19
_
a1=(30+-1)r=30
a1+(20-1)r=19
_
a1+29r=30
a1+19r=19
_
a1=30-20r
30-29r+19r=19
_
a1=1
30-29r+19r+=9
_
30-10r=19
-10r=19-30
-10r=-11r/: -10
r=11/10
a1=1 a r= 11/10
Czy coś pokickałem
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Oblicz różnicę i pierwszy wyraz tego ciągu.
Pokićkałeś
pierwsze równanie to
\(S_{30}=30\), a nie, tak jak u Ciebie, \(a_{30}=30\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę