Mechanika płynów, ważne!!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
studiamechanika
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 10 gru 2020, 16:14

Mechanika płynów, ważne!!

Post autor: studiamechanika »

Potrzebuję pomocy z dwoma zadaniami, może ktoś coś wie?

Na powierzchni gazowego olbrzyma panuje ciśnienie 10 at, zaś gęstość kwasu
azotowego w tych warunkach wynosi 0=1,513 kg/m3
. Jaki będzie ciężar właściwy tego
kwasu, gdy ciśnienie wzrośnie do 11 500 at? Dane: współczynniki ściśliwości 9,08·10-
10 m2/N przyśpieszenie grawitacyjne na tej planecie 24,8 m2
/s. Zadanie rozwiązać w
dwóch wariantach. wychodząc z równania B=-1/v dv/dp oraz B=-1/v1 v2-v1/p2-p1, skomentować które jest poprawne.
oraz zad 2

1. Określić ciśnienie absolutne w zamkniętym zbiorniku jeżeli zmierzone w nim podciśnienie pp= 0,88 bar, a wysokość ciśnienia atmosferycznego ha= 11,32 mH20. Otrzymane ciśnienie wyrazić w jednostkach: bar, mmH20, at.
pc= bar (zaokrąglić do tysięcznych)
pc= mmH2O (zaokrąglić do całości)
pc= at (zaokrąglić do tysięcznych) *
(1 z 2)
2. Określić ciśnienie bezwzględne w zamkniętym zbiorniku jeżeli zmierzone w nim nadciśnienie pn= 13,7 kPa, a wysokość ciśnienia atmosferycznego ha= 729 mmHg. Otrzymane ciśnienie wyrazić w jednostkach: Pa, mmHg, atm.
pc= Pa (wynik zaokrąglić do całości)
pc= mmHg (wynik zaokrąglić do całości)
pc= atm (wynik zaokrąglić do tysięcznych) *
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Mechanika płynów, ważne!!

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ