Obwód RLC

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate9924
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 19 sty 2019, 11:27
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Obwód RLC

Post autor: kate9924 »

Niech obwód elektryczny składa się z cewki o indukcyjności \(L=3 mH\), oporu omowego \(R=1 \) i kondensatora o pojemności \(C=30 nF\). Jaką moc powinien zużywać ten obwód, aby podtrzymywać w nim drgania niegasnące przy maksymalnym napięciu na kondesatorze równym \(U_{0}=50 V\)?

Podpowie ktoś jak wyznaczyć wzór na moc, bo jedynie znalazłam, że \(P=\frac{I_{0}U_{0}}{2}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Obwód RLC

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ