Problem z pytaniem o geometrię analityczną.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Problem z pytaniem o geometrię analityczną.

Post autor: korki_fizyka »

b × h (Base × height); ab sin θ (product of adjacent sides and sine of any vertex angle)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Problem z pytaniem o geometrię analityczną.

Post autor: panb »

minakpori84 pisze: 08 gru 2020, 07:27 Więc pytanie brzmi tak:

Znajdź wysokości paralellogramu utworzonego przez wektory: a = i + j + k & b = i-k.

Z góry dziękuję!
\(\vec{a}=[1,0,0]+[0,1,0]+[0,0,1]=[1,1,1],\,\,\, \vec{b}=[1,0,0]-[0,0,1]=[1,0,-1]\\
\vec{a} \times \vec{b}=[-1,2,-1] \So P=|\vec{a} \times \vec{b}|=\sqrt{1+2+1}=\sqrt5\\
|\vec{a}|=\sqrt3 \So h= \frac{\sqrt5}{\sqrt3} \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Problem z pytaniem o geometrię analityczną.

Post autor: radagast »

A ta druga wysokość ( ta opuszczona na bok b)
\(|\vec{b}|=\sqrt2 \So h_1= \frac{\sqrt5}{\sqrt2} \)
ODPOWIEDZ