Na rysunku przedstawiono cykl pracy silnika cieplnego, w którym ciałem roboczym jest pół mola
dwuatomowego gazu doskonałego. Przemiana \( 2 \So 3 \) jest adiabatyczna. Dane są temperatury \(T1=
300 K \) i \(T2= 790 K.\)
a) oblicz sprawność silnika
b) oblicz pracę wykonywaną przez gaz w przemianie adiabatycznej dwoma sposobami:
− z pierwszej zasady termodynamiki −
− korzystając z wyniku uzyskanego w punkcie a)
a) wyjdzie \(\eta=14,3\%\)
zadanie termodynamika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: zadanie termodynamika
a) wyjdzie \(\eta=14,3%\)Pawm32 pisze: ↑07 gru 2020, 17:59 Na rysunku przedstawiono cykl pracy silnika cieplnego, w którym ciałem roboczym jest pół mola
dwuatomowego gazu doskonałego. Przemiana \( 2 \So 3 \) jest adiabatyczna. Dane są temperatury \(T1=
300 K \) i \(T2= 790 K.\)
a) oblicz sprawność silnika
b) oblicz pracę wykonywaną przez gaz w przemianie adiabatycznej dwoma sposobami:
− z pierwszej zasady termodynamiki −
− korzystając z wyniku uzyskanego w punkcie a)
Re: zadanie termodynamika
ze sprawności \(\frac{1}{7}= \frac{W}{Q_p} \)
\(\frac{5089,875}{7}= W \)
\(W=W_{23}+W_{31}=727,125\)
\(W_{31}= \Delta U-Q\)
\(W_{31}= C_V \cdot n \cdot (T_1-T_3) - C_p \cdot n \cdot (T_1-T_3)=1246,5\)
\(727,125=1246,5+W_{23}\)
z tego wyjdzie -\(519,375.\) Na pewno coś tu jest źle tylko nie wiem co.
a z terodynamiki wyjdze chyba \(-1973,625 J\).
\(\frac{5089,875}{7}= W \)
\(W=W_{23}+W_{31}=727,125\)
\(W_{31}= \Delta U-Q\)
\(W_{31}= C_V \cdot n \cdot (T_1-T_3) - C_p \cdot n \cdot (T_1-T_3)=1246,5\)
\(727,125=1246,5+W_{23}\)
z tego wyjdzie -\(519,375.\) Na pewno coś tu jest źle tylko nie wiem co.
a z terodynamiki wyjdze chyba \(-1973,625 J\).
Re: zadanie termodynamika
z 1 zas termodynamiki wychodzi (nie zależy od procesu)
n= 0,5 mola
Cv = 5/2R, gdyż jest to 2atomowy gaz
T2 = 790 K
T3 = 2T1 = 600K
ΔT2=2 - 2T1 = 190K
gdyż jest to przemiana adiabatyczna Q= 0
ΔU = Q + W
W = U
U = nCv ΔT
W 23 = nCv ΔT2
W= 0,5 mola 5/2 8,31 {J/mol K} 190K = 1973,625 J
Widocznie jest błąd w zbiorze zadań, bo nie widziałem, żeby komuś wyszedł wynik podstawiając do wzoru na sprawność
η = Wuż/Qwł
η = 0.143 = 14.3%
Qpobrane = 5090J
Qoddane = 4362,75J
W23 = ?
Qwł musiałoby się równać = 13801.573 J
Qwł = W/η
Proszę poprawić moje błędy, może to ja się mylę?
n= 0,5 mola
Cv = 5/2R, gdyż jest to 2atomowy gaz
T2 = 790 K
T3 = 2T1 = 600K
ΔT2=2 - 2T1 = 190K
gdyż jest to przemiana adiabatyczna Q= 0
ΔU = Q + W
W = U
U = nCv ΔT
W 23 = nCv ΔT2
W= 0,5 mola 5/2 8,31 {J/mol K} 190K = 1973,625 J
Widocznie jest błąd w zbiorze zadań, bo nie widziałem, żeby komuś wyszedł wynik podstawiając do wzoru na sprawność
η = Wuż/Qwł
η = 0.143 = 14.3%
Qpobrane = 5090J
Qoddane = 4362,75J
W23 = ?
Qwł musiałoby się równać = 13801.573 J
Qwł = W/η
Proszę poprawić moje błędy, może to ja się mylę?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: zadanie termodynamika
Rozumowanie jest słuszne choć zapis odrzuca, wzory zapisujemy używając LaTeXa.
Jednak jeśli policzymy ciepło pobrane \(Q_{po} = nc_v(T_2-T_1) = 5089,875\ J\)
oraz ciepło oddane: \(Q_{od} = nc_p(T_1 -t_3)= - 4362,75\ J\),
to praca \(W = Q_{po} - Q_{od} = 727,125\ J\)
i wtedy sprawność \(\eta = \frac {W}{Q_{po}} \approx 0,14286 \approx 14,3 \)%
Jednak jeśli policzymy ciepło pobrane \(Q_{po} = nc_v(T_2-T_1) = 5089,875\ J\)
oraz ciepło oddane: \(Q_{od} = nc_p(T_1 -t_3)= - 4362,75\ J\),
to praca \(W = Q_{po} - Q_{od} = 727,125\ J\)
i wtedy sprawność \(\eta = \frac {W}{Q_{po}} \approx 0,14286 \approx 14,3 \)%
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl