błąd

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

błąd

Post autor: Pawm32 »

\( \frac{- \Delta }{4a} \le 1\) ,
\(a=-1\), \(b=2k\), \(c=-3\)
\( - \Delta \le 4a\) ,
\( \Delta \ge -4a\) ,
\((2k)^2-4(-1)(-3) \ge -4(-1)\)
\(4k^2-12\ge4\)
\(4k^2-16\ge0\)
to jest źle, tylko nie wiem co źle zrobiłem. Gdzie jest błąd?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: błąd

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 02 gru 2020, 12:57 \( \frac{- \Delta }{4a} \le 1\) ,
\(a=-1\), \(b=2k\), \(c=-3\)
\( - \Delta \le 4a\) ,
\( \Delta \ge -4a\) ,
\((2k)^2-4(-1)(-3) \ge -4(-1)\)
\(4k^2-12\ge4\)
\(4k^2-16\ge0\)
to jest źle, tylko nie wiem co źle zrobiłem. Gdzie jest błąd?
\( \frac{- \Delta }{4a} \le 1\)
mnożysz obustronnie przez \(4a<0\)
czyli
\(-\Delta\geq 4a\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: błąd

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 02 gru 2020, 13:01
Pawm32 pisze: 02 gru 2020, 12:57 \( \frac{- \Delta }{4a} \le 1\) ,
\(a=-1\), \(b=2k\), \(c=-3\)
\( - \Delta \le 4a\) ,
\( \Delta \ge -4a\) ,
\((2k)^2-4(-1)(-3) \ge -4(-1)\)
\(4k^2-12\ge4\)
\(4k^2-16\ge0\)
to jest źle, tylko nie wiem co źle zrobiłem. Gdzie jest błąd?
\( \frac{- \Delta }{4a} \le 1\)
mnożysz obustronnie przez \(4a<0\)
czyli
\(-\Delta\geq 4a\)
a jakby a było niewiadomą to nie mogę wtedy dzielic? bo nie wiem jaki ma znak?>?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: błąd

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 02 gru 2020, 13:05
eresh pisze: 02 gru 2020, 13:01
Pawm32 pisze: 02 gru 2020, 12:57 \( \frac{- \Delta }{4a} \le 1\) ,
\(a=-1\), \(b=2k\), \(c=-3\)
\( - \Delta \le 4a\) ,
\( \Delta \ge -4a\) ,
\((2k)^2-4(-1)(-3) \ge -4(-1)\)
\(4k^2-12\ge4\)
\(4k^2-16\ge0\)
to jest źle, tylko nie wiem co źle zrobiłem. Gdzie jest błąd?
\( \frac{- \Delta }{4a} \le 1\)
mnożysz obustronnie przez \(4a<0\)
czyli
\(-\Delta\geq 4a\)
a jakby a było niewiadomą to nie mogę wtedy dzielic? bo nie wiem jaki ma znak?>?
możesz mnożyć, ale przez \(a^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: błąd

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 02 gru 2020, 13:07
Pawm32 pisze: 02 gru 2020, 13:05
eresh pisze: 02 gru 2020, 13:01

\( \frac{- \Delta }{4a} \le 1\)
mnożysz obustronnie przez \(4a<0\)
czyli
\(-\Delta\geq 4a\)
a jakby a było niewiadomą to nie mogę wtedy dzielic? bo nie wiem jaki ma znak?>?
możesz mnożyć, ale przez \(a^2\)
już rozumiem i wiem. Mogę mnożyć ale na dwa przypadki kiedy ujemny, kiedy dodatni.
ODPOWIEDZ