obliczenie wysokości lotu i prędkości piłki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bartek092
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 01 gru 2020, 15:18
Podziękowania: 8 razy

obliczenie wysokości lotu i prędkości piłki

Post autor: Bartek092 »

Na wysokości 1,5 m ponad poziomem boiska Jacek wyrzucił pionowo w górę piłkę z prędkością o wartości 8. Zakładamy, że można zaniedbać opory ruchu. Przyjmujemy, że wartość przyspieszenia ziemskiego wynosi 9,81m/s.
Oblicz na jaką maksymalną wysokość doleci ta piłka
Oblicz wartość prędkości, z jaką piłka uderzy w powierzchnię boiska.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: obliczenie wysokości lotu i prędkości piłki

Post autor: panb »

Bartek092 pisze: 01 gru 2020, 15:27 Na wysokości 1,5 m ponad poziomem boiska Jacek wyrzucił pionowo w górę piłkę z prędkością o wartości 8. Zakładamy, że można zaniedbać opory ruchu. Przyjmujemy, że wartość przyspieszenia ziemskiego wynosi 9,81m/s.

Oblicz wartość prędkości, z jaką piłka uderzy w powierzchnię boiska.
Oblicz na jaką maksymalną wysokość doleci ta piłka:
\( 1,5+\frac{v_0^2}{2g} \)
Bartek092
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 01 gru 2020, 15:18
Podziękowania: 8 razy

Re: obliczenie wysokości lotu i prędkości piłki

Post autor: Bartek092 »

Wyliczyłem 3,26m + 1,5m = 4,76m. Teraz potrzebuję wyliczyć wartość prędkości, z jaką piłka uderzy w powierzchnię boiska. Proszę sprawdzić czy obliczenia są poprawne bo muszę to mieć na 100% dobrze
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: obliczenie wysokości lotu i prędkości piłki

Post autor: panb »

Obliczenia OK, też mi tak wyszło.
Były na matmie równania kwadratowe (takie z deltą?)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: obliczenie wysokości lotu i prędkości piłki

Post autor: korki_fizyka »

ZZE:
\(mgh + \frac{mv^2}{2} = mgh_{max}\)

\(h_{max} = h + \frac{v^2}{2g}\)
podstaw

ponownie ZZE:

\(mgh_{max} = \frac{mv_k^2}{2}\)

\(v_k = \sqrt{2gh_{max}}\)
Ostatnio zmieniony 01 gru 2020, 17:38 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 3 razy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Bartek092
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 01 gru 2020, 15:18
Podziękowania: 8 razy

Re: obliczenie wysokości lotu i prędkości piłki

Post autor: Bartek092 »

Już doszedłem do wyniku
V= pierwiastek z 2gh
v= pierwiastek z 2 x 9,81m/s2 x 4,76m
v= pierwiastek z 93,39 m2/s2
v= 9,66 m/s
Takie coś mi wyszło wydaje mi się, że okey, prosiłbym tylko o weryfikacje tego
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: obliczenie wysokości lotu i prędkości piłki

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: obliczenie wysokości lotu i prędkości piłki

Post autor: panb »

Bartek092 pisze: 01 gru 2020, 17:35 Już doszedłem do wyniku
V= pierwiastek z 2gh
v= pierwiastek z 2 x 9,81m/s2 x 4,76m
v= pierwiastek z 93,39 m2/s2
v= 9,66 m/s
Takie coś mi wyszło wydaje mi się, że okey, prosiłbym tylko o weryfikacje tego
Wyszło ci dobrze.
ODPOWIEDZ