siła dośrodkowa -wykres, zależność, wzór

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

siła dośrodkowa -wykres, zależność, wzór

Post autor: mefikx »

1. Narysuj wykres zależności siły dośrodkowej od ilorazu kwadratu prędkości i promienia okręgu \(F_d (\frac{v^2}{R})\)
2. Sformułuj wniosek dotyczący badanej zależności. Podkreśl wybrane słowa tak, aby zdanie było poprawne.
Wniosek: Wykres badanej zależności jest półprostą/parabolą/hiperbolą, co oznacza, że wartość siły dośrodkowej jest wprost proporcjonalna/odwrotnie proporcjonalna do wyrażenia \(\frac{v^2}{R}\).
3. Na podstawie rysunku Obrazek, wyprowadź wzór pozwalający obliczyć siłę dośrodkową\(F_d\) dla znanych wielkości: długości nitki \(l\), promienia okręgu \(R\) i masy kulki \(m\).
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: siła dośrodkowa -wykres, zależność, wzór

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: siła dośrodkowa -wykres, zależność, wzór

Post autor: mefikx »

? nie ma tam żadnej wzmianki, która pomogłaby mi rozwiązać te zadania
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: siła dośrodkowa -wykres, zależność, wzór

Post autor: korki_fizyka »

Jest tam odpowiedź na pkt.1 natomiast co do pktu2. to musisz włączyć myślenie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: siła dośrodkowa -wykres, zależność, wzór

Post autor: mefikx »

"Zatem, im większa jest prędkość obrotów – prędkość kątowa karuzeli, tym większy jest kąt α. Z kolei wraz ze wzrostem kąta α rośnie wartość siły naprężenia liny N→ (bo maleje wartość cosα)." o ten fragment chodzi?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: siła dośrodkowa -wykres, zależność, wzór

Post autor: korki_fizyka »

II zasada dynamiki: siła dośrodkowa jest wprost proporcjonalna do przyspieszenia dośrodkowego czyli do \(\frac{v^2}{R}\). Jaki stąd wniosek :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: siła dośrodkowa -wykres, zależność, wzór

Post autor: mefikx »

będzie po prostu półprostą?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: siła dośrodkowa -wykres, zależność, wzór

Post autor: korki_fizyka »

<ok>
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: siła dośrodkowa -wykres, zależność, wzór

Post autor: mefikx »

mógłbyś mi wytłumaczyć, dlaczego, gdy wykonuje pomiary z poprzedniego doświadczenia, polegające na zmierzeniu czasu 1 obiegu kulki ulepionej z plasteliny na narysowanym danym promieniu r (kolejno 5cm, 10cm, 15cm) i wyliczam prędkość liniową ze wzoru \(\frac{2\pi R}{T}\), a następnie \(F_d\) i \(\frac{v^2}{R}\) to otrzymuje coś takiego Obrazek (punkt B - najmniejszy r, punkt A - największy r, punkt C - średni r)
ODPOWIEDZ