oblicz wyrażenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

oblicz wyrażenie

Post autor: mefikx »

Wartość wyrażenia \(\frac{x^4-8x}{3x^2+6x+12},\) dla \(x=3\sqrt{5} +2\), jest równa

A. \(45+6\sqrt{5}\)
B. \(10+6\sqrt{5}\)
C. \(3\sqrt{5}\)
D. \(15+2\sqrt{5}\)

(mi osobiscie wyszlo \(3\sqrt{5}\), ale nie wiem czy jest to dobrze
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: oblicz wyrażenie

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 17:14 Wartość wyrażenia \(\frac{x^4-8x}{3x^2+6x+12},\) dla \(x=3\sqrt{5} +2\), jest równa

A. \(45+6\sqrt{5}\)
B. \(10+6\sqrt{5}\)
C. \(3\sqrt{5}\)
D. \(15+2\sqrt{5}\)

(mi osobiscie wyszlo \(3\sqrt{5}\), ale nie wiem czy jest to dobrze
\(\frac{x(x-2)(x^2+2x+4)}{3(x^2+2x+4)}=\frac{x(x-2)}{3}\\
\frac{(3\sqrt{5}+2)(3\sqrt{5}+2-2)}{3}=\frac{45+6\sqrt{5}}{3}=15+2\sqrt{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: oblicz wyrażenie

Post autor: korki_fizyka »

D) bez wielkich obliczeń ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ