Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu:
\(|1+ \frac{4}{x} | \le 3\)
Dziękuję:)
Nierówność z wartością bezwzględną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Nierówność z wartością bezwzględną
Zakładamy, że \(x\ne 0\).
\[\begin{aligned}
&-3\leqslant 1+\frac{4}{x}\leqslant 3\\
&-4\leqslant\frac{4}{x}\leqslant 2\\
&-1\leqslant\frac{1}{x}\leqslant\frac{1}{2}
\end{aligned}\]
Jeśli \(x>0\), to pierwsza nierówność jest prawdziwa, zaś z drugiej mamy \(x\geqslant 2\). Jeśli \(x<0\), to druga nierówność jest prawdziwa, zaś z pierwszej mamy \(x\leqslant -1.\) Ostatecznie \(x\in(-\infty,-1\rangle\cup\langle 2,+\infty).\)
\[\begin{aligned}
&-3\leqslant 1+\frac{4}{x}\leqslant 3\\
&-4\leqslant\frac{4}{x}\leqslant 2\\
&-1\leqslant\frac{1}{x}\leqslant\frac{1}{2}
\end{aligned}\]
Jeśli \(x>0\), to pierwsza nierówność jest prawdziwa, zaś z drugiej mamy \(x\geqslant 2\). Jeśli \(x<0\), to druga nierówność jest prawdziwa, zaś z pierwszej mamy \(x\leqslant -1.\) Ostatecznie \(x\in(-\infty,-1\rangle\cup\langle 2,+\infty).\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
Re: Nierówność z wartością bezwzględną
Proszę o dokładniejsze rozpisanie, ja tego nie rozumiem:(
Dziękuję
- Jerry
- Expert
- Posty: 3543
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1948 razy
Re: Nierówność z wartością bezwzględną
Albo
Dla \(x\ne0\) mamy
\({|x+4|\over |x|} \le 3\quad|\cdot |x|\\
|x+4|\le 3|x|\quad |^2\\
x^2+8x+16\le 9x^2\\
x^2-8x-16\ge 0\quad |\colon8\\
x^2-x-2\ge0\\
(x-2)(x+1)\ge0\)
wykres, \(x\ne0\) i odpowiedź
\(x\in(-\infty;-1\rangle\cup\langle2;+\infty)\)
Pozdrawiam
Dla \(x\ne0\) mamy
\({|x+4|\over |x|} \le 3\quad|\cdot |x|\\
|x+4|\le 3|x|\quad |^2\\
x^2+8x+16\le 9x^2\\
x^2-8x-16\ge 0\quad |\colon8\\
x^2-x-2\ge0\\
(x-2)(x+1)\ge0\)
wykres, \(x\ne0\) i odpowiedź
\(x\in(-\infty;-1\rangle\cup\langle2;+\infty)\)
Pozdrawiam
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Nierówność z wartością bezwzględną
\(-1\le \frac{1}{x}\le \frac{1}{2}\)szw1710 pisze: ↑26 lis 2020, 21:23 Zakładamy, że \(x\ne 0\).
\[\begin{aligned}
&-3\leqslant 1+\frac{4}{x}\leqslant 3\\
&-4\leqslant\frac{4}{x}\leqslant 2\\
&-1\leqslant\frac{1}{x}\leqslant\frac{1}{2}
\end{aligned}\]
Jeśli \(x>0\), to pierwsza nierówność jest prawdziwa, zaś z drugiej mamy \(x\geqslant 2\). Jeśli \(x<0\), to druga nierówność jest prawdziwa, zaś z pierwszej mamy \(x\leqslant -1.\) Ostatecznie \(x\in(-\infty,-1\rangle\cup\langle 2,+\infty).\)
Możesz teraz naszkicować wykres funkcji \(y=\frac{1}{x}\) dorysować wykresy funkcji stałych \(y=-1\;\;\;\;oraz\;\;\;y=\frac{1}{2}\)
Zobaczysz jaka część krzywej leży między tymi dwoma prostymi i dla jakich wartości x tak jest...
\(x\in (-\infty;-1> \cup <2;+\infty)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.