Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania diofantycznego (w liczbach całkowitych):
\(32x-20y=4\)
równanie w zbiorze liczb całkowitych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 18 lis 2020, 20:30
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 13:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: równanie w zbiorze liczb całkowitych
Abstrahując od metod algebry, można to zrobić zwyczajnie geometrycznie. Wyliczamy \(y=\frac{8x-1}{5}.\) Widać, że równanie spełnia ją liczby \(x=2, y=3\). Geometrycznie z równania prostej widzimy, że posuwając się z \(x\) o 5 jednostek w prawo/lewo, \(y\) posuwa nam się odpowiednio o 8 jednostek w górę/dół. Więc mamy rozwiązania \(x=2+5k, y=3+8k\), gdzie \(k\in\Bbb Z.\) Pozostaje kwestiw wykazania, że w prostokącie o wierzchołkach lewym dolnym \((2,3)\) i prawym górnym \((7,11)\) prosta nie przechodzi przez żaden punkt kratowy. Pokaże to zwykły rachunek: podstawiamy kolejno \(x\in\{3,4,5,6\}\) otrzymując za każdym razem \(y\) niecałkowite.
Rozwiązanie z użyciem teorii podzielności:
Obliczamy \(8x=5y+1.\) Wyznaczmy reszty z dzielenia prawych stron, czyli liczb \(5y+1\) przez \(8\). Dla \(y=0,1,2,3,4,5,6,7\) są to odpowiednio \(1,6,3,0,5,2,7,4.\) Dlatego, skoro \(5y+1\) ma być podzielne przez \(8\), to musi być \(y=8k+3\), gdzie \(k\in\Bbb Z.\) Stąd łatwo już wyliczyć \(x=5k+2.\)
Rozwiązanie z użyciem teorii podzielności:
Obliczamy \(8x=5y+1.\) Wyznaczmy reszty z dzielenia prawych stron, czyli liczb \(5y+1\) przez \(8\). Dla \(y=0,1,2,3,4,5,6,7\) są to odpowiednio \(1,6,3,0,5,2,7,4.\) Dlatego, skoro \(5y+1\) ma być podzielne przez \(8\), to musi być \(y=8k+3\), gdzie \(k\in\Bbb Z.\) Stąd łatwo już wyliczyć \(x=5k+2.\)
-
- Expert
- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2055 razy
- Płeć:
Re: równanie w zbiorze liczb całkowitych
Diofantyczne, nie diofantyczne i tak najpierw bym najpierw przez 5 obie strony podzielił. Wtedy mamy
\(8x-5y=1 \iff 8x=5y+1\). Niech \(y=8c+3, c\in\zz\). Wtedy
\(8x=5(8c+3)+1=40c+16=8(5x+2) \So x=5c+2\)
No i mamy rozwiązanie.
Odpowiedź: \(32x-20y=4, \text{ dla } x=5c+2,\,\, y=8c+3, \text{ gdzie } c\in\zz\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 18 lis 2020, 20:30
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Re: równanie w zbiorze liczb całkowitych
dziękuję za szybką odpowiedź, jednak potrzebuję pomoc w rozwiązaniu za pomocą algorytmu Euklidesa z uwzględnieniem wszystkich rozwiązań.
Niestety nie mam pomysłu na dalszy przebieg obliczeń:
\(32x-20y=4\)
\(8x-5y=1\)
\(NWD(8,-5)=NWD(8,5)\)
\(8=1*5+3\)
\(5=1*3+2\)
\(3=1*2+1\)
\(2=1*2+0
\)
\(1=3-1*2 itd 1=2*8-3*5
x=2, y=-3
\)
jak zapisać wynik uwzględniając wszystkie rozwiązania?
Niestety nie mam pomysłu na dalszy przebieg obliczeń:
\(32x-20y=4\)
\(8x-5y=1\)
\(NWD(8,-5)=NWD(8,5)\)
\(8=1*5+3\)
\(5=1*3+2\)
\(3=1*2+1\)
\(2=1*2+0
\)
\(1=3-1*2 itd 1=2*8-3*5
x=2, y=-3
\)
jak zapisać wynik uwzględniając wszystkie rozwiązania?
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 13:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: równanie w zbiorze liczb całkowitych
Analizuj algorytm Euklidesa linia po linii. Znajdziesz nim jedno z rozwiązań, a dalej jak w moim pierwszym rozwiązaniu.