![Obrazek](https://i.imgur.com/Ok0qjw0.png)
Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
Wyznaczyć środki, współczynniki oraz obliczyć promienie zbieżności podanych szeregów potęgowych.
![Obrazek](https://i.imgur.com/Ok0qjw0.png)
![Obrazek](https://i.imgur.com/Ok0qjw0.png)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
Definicja 1
Załóżmy, że \(x_0\) jest ustaloną liczbą rzeczywistą oraz \((c_n)\) jest nieskończonym ciągiem liczbowym.
Szereg \[ \sum_{n=0}^{\infty}c_n(x-x_0)^n=c_0+c_1(x-x_0)+c_2(x-x_0)^2+\ldots \] gdzie \(x\in\rr \) nazywamy szeregiem potęgowym o środku \(x_0\) i współczynnikach \(c_0, c_1, c_2, \ldots\)
Definicja 2
Jeżeli istnieje granica \( \Lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{c_n}=q \), to liczbę R określoną następująco \[ \begin{cases} R=0 & \text{ w przypadku, gdy }& q=\infty \\R=\infty & \text{ w przypadku, gdy }& q=0\\ R= \frac{1}{q}& \text{ w przypadku, gdy }&x\in(0,\infty) \end{cases} \] nazywamy promieniem zbieżności szeregu potęgowego \(\sum_{n=0}^{\infty}c_n(x-x_0)^n\)
Czy to załatwia problem? Jeśli nie, to z czym jest kłopot?
Załóżmy, że \(x_0\) jest ustaloną liczbą rzeczywistą oraz \((c_n)\) jest nieskończonym ciągiem liczbowym.
Szereg \[ \sum_{n=0}^{\infty}c_n(x-x_0)^n=c_0+c_1(x-x_0)+c_2(x-x_0)^2+\ldots \] gdzie \(x\in\rr \) nazywamy szeregiem potęgowym o środku \(x_0\) i współczynnikach \(c_0, c_1, c_2, \ldots\)
Definicja 2
Jeżeli istnieje granica \( \Lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{c_n}=q \), to liczbę R określoną następująco \[ \begin{cases} R=0 & \text{ w przypadku, gdy }& q=\infty \\R=\infty & \text{ w przypadku, gdy }& q=0\\ R= \frac{1}{q}& \text{ w przypadku, gdy }&x\in(0,\infty) \end{cases} \] nazywamy promieniem zbieżności szeregu potęgowego \(\sum_{n=0}^{\infty}c_n(x-x_0)^n\)
Czy to załatwia problem? Jeśli nie, to z czym jest kłopot?
Re: Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
Szczerze mówiąc liczyłem na konkretne odpowiedzi, ponieważ muszę to mieć na jutro a ciężko mi idzie zrozumienie szeregów, takie definicje również mam jednak nic mi one nie wyjaśniająpanb pisze: ↑25 lis 2020, 19:15 Definicja 1
Załóżmy, że \(x_0\) jest ustaloną liczbą rzeczywistą oraz \((c_n)\) jest nieskończonym ciągiem liczbowym.
Szereg \[ \sum_{n=0}^{\infty}c_n(x-x_0)^n=c_0+c_1(x-x_0)+c_2(x-x_0)^2+\ldots \] gdzie \(x\in\rr \) nazywamy szeregiem potęgowym o środku \(x_0\) i współczynnikach \(c_0, c_1, c_2, \ldots\)
Definicja 2
Jeżeli istnieje granica \( \Lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{c_n}=q \), to liczbę R określoną następująco \[ \begin{cases} R=0 & \text{ w przypadku, gdy }& q=\infty \\R=\infty & \text{ w przypadku, gdy }& q=0\\ R= \frac{1}{q}& \text{ w przypadku, gdy }&x\in(0,\infty) \end{cases} \] nazywamy promieniem zbieżności szeregu potęgowego \(\sum_{n=0}^{\infty}c_n(x-x_0)^n\)
Czy to załatwia problem? Jeśli nie, to z czym jest kłopot?
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
Do jutra jeszcze daleko. Środek jest prostą sprawą i na pewno dasz radę.
Oto przykład:
a)\(\displaystyle \sum_{n=0}^{\infty} \frac{(x-3)^n}{2^n}= \sum_{n=0}^{\infty} \frac{1}{2^n}(x-3)^n \)
Jeśli to porównasz z definicją, to na pewno zauważysz, że środek \(x_0=3\). Policz pozostałe, podaj wyniki - pomyślimy o promieniach zbieżności.
Podaj odpowiedzi do b) i c)
Oto przykład:
a)\(\displaystyle \sum_{n=0}^{\infty} \frac{(x-3)^n}{2^n}= \sum_{n=0}^{\infty} \frac{1}{2^n}(x-3)^n \)
Jeśli to porównasz z definicją, to na pewno zauważysz, że środek \(x_0=3\). Policz pozostałe, podaj wyniki - pomyślimy o promieniach zbieżności.
Podaj odpowiedzi do b) i c)
Re: Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
Z tego co mi się wydaję to w b) środek będzie -5, a w c) ten sin trzeba jakoś usunąć chyba a i nie będzie to po prostu -1?
Ja naprawdę nic nie rozumiem z tego![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Ja naprawdę nic nie rozumiem z tego
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
To teraz obiecane promienie.
Najpierw trzeba zidentyfikować \((c_n)\), zrobię przykład c), bo widzę, że masz z tym problem.
Weźmy szereg \(\displaystyle \sum_{n=0}^{\infty} \sin \frac{1}{n}(x+1)^n \). Jeśli "zasłonimy" ten fragment z iksem, to zostaje \(c_n=\sin \frac{1}{n} \)
Teraz stosujemy definicję 2.
\[q= \Lim_{n\to \infty} \sqrt[n]{c_n}=\Lim_{n\to \infty} \sqrt[n]{\sin \frac{1}{n}} =0 \]
Zgodnie z definicją 2, \(R=\infty\).
Zidentyfikuj \(c_n\) w podpunktach a) i b). Jeśli nie dasz rady policzyć granic, pomogę.
Najpierw trzeba zidentyfikować \((c_n)\), zrobię przykład c), bo widzę, że masz z tym problem.
Weźmy szereg \(\displaystyle \sum_{n=0}^{\infty} \sin \frac{1}{n}(x+1)^n \). Jeśli "zasłonimy" ten fragment z iksem, to zostaje \(c_n=\sin \frac{1}{n} \)
Teraz stosujemy definicję 2.
\[q= \Lim_{n\to \infty} \sqrt[n]{c_n}=\Lim_{n\to \infty} \sqrt[n]{\sin \frac{1}{n}} =0 \]
Zgodnie z definicją 2, \(R=\infty\).
Zidentyfikuj \(c_n\) w podpunktach a) i b). Jeśli nie dasz rady policzyć granic, pomogę.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
Wiedziałem, że ci to sprawi przyjemność. Mała rzecz, a cieszy!
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Re: Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
W przykładzie b) R = 3/5 a w a) R = nieskończoność?
Cieszy w końcu coś rozumiem![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Cieszy w końcu coś rozumiem
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
No już myślałem, że czeka mnie bezrobocie.
Na szczęście w a) jest źle. Po prostu ręka wyprzedziła myśl.
\(c_n= \frac{1}{2^n} \So \sqrt[n]{\frac{1}{2^n}} = \frac{1}{2} \)
Dalej już na pewno poleci....
Na szczęście w a) jest źle. Po prostu ręka wyprzedziła myśl.
\(c_n= \frac{1}{2^n} \So \sqrt[n]{\frac{1}{2^n}} = \frac{1}{2} \)
Dalej już na pewno poleci....
Re: Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
No w końcu musiałem popełnić błąd ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Czyli R = 2 w przykładzie a)?
obliczanie zbieżności raczej ciężko mi idzie byłbym wdzięczny za wytłumaczenie również
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Czyli R = 2 w przykładzie a)?
obliczanie zbieżności raczej ciężko mi idzie byłbym wdzięczny za wytłumaczenie również
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
R=2, jest ok. Jeśli policzyłeś dobrze podpunkt b) to w a) po prostu się pomyliłeś.
Policzyłeś granicę z \( \frac{1}{2^n}=0\) i analogicznie do podpunktu c) zareagowałeś.
Tutaj jednak da się policzyć \( \sqrt[n]{ \frac{1}{2^n}}= \frac{1}{2} \), więc \( \Lim_{n\to \infty} \sqrt[n]{ \frac{1}{2^n}}= \Lim_{n\to \infty} \frac{1}{2}= \frac{1}{2} \)
Policzyłeś granicę z \( \frac{1}{2^n}=0\) i analogicznie do podpunktu c) zareagowałeś.
Tutaj jednak da się policzyć \( \sqrt[n]{ \frac{1}{2^n}}= \frac{1}{2} \), więc \( \Lim_{n\to \infty} \sqrt[n]{ \frac{1}{2^n}}= \Lim_{n\to \infty} \frac{1}{2}= \frac{1}{2} \)
Re: Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
Okej rozumiem, miałem na myśli w poprzednim pytaniu dokładniej jak określić teraz czy szereg jest zbieżny lub rozbieżny. W wzorach co mam tu podane są jakieś przedziały ale nie wiem za bardzo jak to odczytać ![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
![Obrazek](https://i.imgur.com/7ouOlSI.png)
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
![Obrazek](https://i.imgur.com/7ouOlSI.png)
Re: Szeregi potęgowe środki/współczynniki/promienie
Jednak już wszystko jest pogubiłem się trochę, dziękuję za pomoc ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)