Zmienna Losowa Skokowa POMOCY! Na CITO!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
awatar555
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 lis 2020, 18:16

Zmienna Losowa Skokowa POMOCY! Na CITO!

Post autor: awatar555 »

Niech X będzie liczbą wyrzuconych Orłów w trzykrotnym rzucie monetą.
a) Określ przestrzeń probabilistyczną tego doświadczenia,
b) Wyznacz funkcje prawdopodobieństwa i dystrybuantę rozkładu zmiennej losowej X.
c) Wyznacz medianę zmiennej losowej X
d) Oblicz wartość oczekiwaną i odchylenie standardowej zmiennej losowej X

Z góry dziękuje i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zmienna Losowa Skokowa POMOCY! Na CITO!

Post autor: panb »

awatar555 pisze: 25 lis 2020, 18:19 Niech X będzie liczbą wyrzuconych Orłów w trzykrotnym rzucie monetą.
a) Określ przestrzeń probabilistyczną tego doświadczenia,
b) Wyznacz funkcje prawdopodobieństwa i dystrybuantę rozkładu zmiennej losowej X.
c) Wyznacz medianę zmiennej losowej X
d) Oblicz wartość oczekiwaną i odchylenie standardowej zmiennej losowej X

Z góry dziękuje i pozdrawiam!
  1. To po prostu trzeba wypisać możliwe wyniki. \(\Omega=\{OOO,OOR,ORO,ROO,RRO,ROR,ORR,RRR\}\)
  2. \(\displaystyle {P(X=0)= \frac{1}{8},\,\,\, P(X=1)= \frac{3}{8}, \,\,\, P(X=2)= \frac{3}{8},\,\,\,P(X=3)= \frac{1}{8}, \text{ czyli }\\
    f(x)= \begin{cases} \frac{1}{8} &\text{dla}&x=0\\ \frac{3}{8} &\text{dla}&x=1\\ \frac{3}{8} &\text{dla}&x=2\\ \frac{1}{8} &\text{dla}&x=3\\0&& \text{w p. p. } \end{cases} \text{ natomiast } F(x)= \begin{cases} 0&\text{dla}&x<0\\ \frac{1}{8}&\text{dla}&0\le x<1\\ \frac{1}{2}\left(= \frac{1}{8} + \frac{3}{8}\right)&\text{dla}&1\le x <2\\ \frac{7}{8}&\text{dla}&2\le x<3\\1&\text{dla}&x\ge 3 \end{cases},
    }\)


    gdzie f(x) - funkcja (gęstości) prawdopodobieństwa, a F(x) - dystrybuanta rozkładu zmiennej losowej X
ODPOWIEDZ