Oblicz granicę ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz granicę ciągu
\(\Lim_{x\to-\infty}{(2x+1)^4-(2x+3)^4\over(x+3)^3-(3x-1)^3}=\)
Ostatnio zmieniony 24 lis 2020, 17:12 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
Re: Oblicz granicę ciągu
Przepraszam, że pomieszałem trochę angielskim, mam nadzieję, że wiecie o co chodzi
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Oblicz granicę ciągu
Podpowiedź:
\(l(x)=(2x+1)^4-(2x+3)^4=\\
=(2x+1-2x-3)\left[(2x+1)^3 +(2x+1)^2(2x+3) +(2x+1)(2x+3)^2 +(2x+3)^3\right]\)
teraz podziel licznik i mianownik przez \(x^3\)
Pozdrawiam
[edited]
\(l(x)=(2x+1)^4-(2x+3)^4=\\
=(2x+1-2x-3)\left[(2x+1)^3 +(2x+1)^2(2x+3) +(2x+1)(2x+3)^2 +(2x+3)^3\right]\)
teraz podziel licznik i mianownik przez \(x^3\)
Pozdrawiam
[edited]
Nie tylko z językiem. Następnym razem wątek bez kodu \(\LaTeX\) wyląduje w koszu!