Oblicz \(\Lim_{n\to \infty} a_n\) jeśli:
\(a_n = (\frac{n+4}{2n+3})^n\)
Podobne przykłady robiłem metodą z etrapez-a, ale w tym przypadku nie jest ona wystarczająca
oblicz lim
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 lis 2019, 08:18
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: oblicz lim
\(\Lim_{n\to \infty}(\frac{1+\frac{4}{n}}{2+\frac{3}{n}})^n=[\frac{1}{2}]^{\infty}=0\)anything1327 pisze: ↑23 lis 2020, 21:24 Oblicz \(\Lim_{n\to \infty} a_n\) jeśli:
\(a_n = (\frac{n+4}{2n+3})^n\)
Podobne przykłady robiłem metodą z etrapez-a, ale w tym przypadku nie jest ona wystarczająca
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 lis 2019, 08:18
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 lis 2019, 08:18
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
Re: oblicz lim
A jak mam np ten przykład
\(\Lim_{n\to \infty} (\frac{n^2+n-3}{n^2-2n-2})^{\frac{2n+1}{3}}\)
To już nie mogę go zrobić w taki sposób bo musi mi wyjsc wynik \(e^2\)
Jak to zrobić twierdzeniem Eulera?
\(\Lim_{n\to \infty} (\frac{n^2+n-3}{n^2-2n-2})^{\frac{2n+1}{3}}\)
To już nie mogę go zrobić w taki sposób bo musi mi wyjsc wynik \(e^2\)
Jak to zrobić twierdzeniem Eulera?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: oblicz lim
Może tak zacznijanything1327 pisze: ↑24 lis 2020, 11:24 A jak mam np ten przykład
\(\Lim_{n\to \infty} (\frac{n^2+n-3}{n^2-2n-2})^{\frac{2n+1}{3}}\)
To już nie mogę go zrobić w taki sposób bo musi mi wyjsc wynik \(e^2\)
Jak to zrobić twierdzeniem Eulera?
\(\displaystyle (\frac{n^2+n-3}{n^2-2n-2})^{\frac{2n+1}{3}}=(\frac{(n^2-2n-2)+3n-1}{n^2-2n-2})^{\frac{2n+1}{3}}\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 lis 2019, 08:18
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: oblicz lim
No, zwykle taki jest następny krok
\(\left(\frac{(n^2-2n-2)+3n-1}{n^2-2n-2}\right)^{\frac{2n+1}{3}}= \left(1+ \frac{1}{ \frac{n^2-2n-2}{3n-1} } \right)^{\frac{2n+1}{3}}\)
\(\left(\frac{(n^2-2n-2)+3n-1}{n^2-2n-2}\right)^{\frac{2n+1}{3}}= \left(1+ \frac{1}{ \frac{n^2-2n-2}{3n-1} } \right)^{\frac{2n+1}{3}}\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 lis 2019, 08:18
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: oblicz lim
Oj, chyba się pośpieszyłeś z tym podziękowaniem.
\[\left(1+ \frac{1}{ \frac{n^2-2n-2}{3n-1} } \right)^{\frac{2n+1}{3}}=\left(1+ \frac{1}{ \frac{n^2-2n-2}{3n-1} } \right)^{\frac{n^2-2n-2}{3n-1}\cdot \frac{3n-1}{n^2-2n-2}\cdot \frac{2n+1}{3} }= \left[ \left(1+ \frac{1}{ \frac{n^2-2n-2}{3n-1} } \right)^{\frac{n^2-2n-2}{3n-1}}\right]^ \frac{6n^2+n-1}{3n^2-6n-6} \]
I teraz
\[ \Lim_{n\to \infty }\left[ \left(1+ \frac{1}{ \frac{n^2-2n-2}{3n-1} } \right)^{\frac{n^2-2n-2}{3n-1}}\right]=e\\
\Lim_{n\to \infty } \frac{6n^2+n-1}{3n^2-6n-6}=2, \text{ więc} \]
\[ \Lim_{n\to \infty} \left( \frac{n^2+n-3}{n^2-2n-2} \right)^ \frac{2n+1}{3}=e^2 \]