Bardzo potrzebuje pomocy, czy ktoś mi pomoże ?? Oto zadanie:
tarcza o promieniu R i masie m może obracać się wokół punktu P, który znajduje się w najwyższym punkcie tarczy. Jaka jest prędkość środka masy w najniższym punkcie toru ?
Bardzo proszę o pomoc, nic z tego zadania nie rozumiem, ponieważ nie rozumiem zadań gdzie nie ma danych (liczb) i z góry bardzo dziękuję
Bardzo proszę, niedługo mam kolokwium a te zadanie muszę mieć na zaliczenie, inne z kinematyka i dynamiki jakoś zrobiłam a tego nie umiem.. proszę o pomoc..
Pomocy - prędkości środka masy, ruch po okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Pomocy - prędkości środka masy, ruch po okręgu
Czy to jest zasłyszana treść zadania czy tez taka jaką e-profesor wysłał mailem?
W obu przypadkach dopytałbym się o jaki ruch chodzi, obrotowy czy wahadłowy?
Podejrzewam, że chodzi o wahadło fizyczne. Środek masy tarczy znajduje się oczywiście w jej środku geometrycznym.
Zatem spada on z wysokości h = R, a potem to ZZEnergii i zadanie na poziomie szkoły podstawowej.
Można też potraktować tarczę jak wahadło fizyczne, moment bezwładności, twierdzenie Steinera, moment pędu itd.
W obu przypadkach dopytałbym się o jaki ruch chodzi, obrotowy czy wahadłowy?
Podejrzewam, że chodzi o wahadło fizyczne. Środek masy tarczy znajduje się oczywiście w jej środku geometrycznym.
Zatem spada on z wysokości h = R, a potem to ZZEnergii i zadanie na poziomie szkoły podstawowej.
Można też potraktować tarczę jak wahadło fizyczne, moment bezwładności, twierdzenie Steinera, moment pędu itd.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Pomocy - prędkości środka masy, ruch po okręgu
Nadal nic z tego nie rozumiem, pomożecie je rozwiązać ???
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Pomocy - prędkości środka masy, ruch po okręgu
nie będziemy się dublować
https://matematyka.pl/viewtopic.php?f=1 ... 4#p5620654
https://matematyka.pl/viewtopic.php?f=1 ... 4#p5620654
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl