Podatek VAT

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Podatek VAT

Post autor: Januszgolenia »

Cena brutto kurtki zimowej wynosiła 307,50 zł. Na cenę tę składa się cena netto oraz 23% podatku VAT. O ile zmniejszyła się cena netto tej kurtki, jeśli po obniżce podatek VAT wynosił 51,75?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Podatek VAT

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 20 lis 2020, 06:28 Cena brutto kurtki zimowej wynosiła 307,50 zł. Na cenę tę składa się cena netto oraz 23% podatku VAT. O ile zmniejszyła się cena netto tej kurtki, jeśli po obniżce podatek VAT wynosił 51,75?
x - netto

\(1,23x=307,5\\
x=250\)



y- obniżka
\((250-y)0,23=51,75\\
y=25\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ