Rozpad pierwiastka i funkcja.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Rozpad pierwiastka i funkcja.
Czas połowicznego rozpadu pierwiastka to okres, jaki jest potrzebny, by ze 100% pierwiastka pozostało 50% tego pierwiastka.Oznacza to, że ilość pierwiastka pozostała z każdego grama pierwiastka po x okresach rozpadu połowicznego wyraża się wzorem \(y=( \frac{1}{2})^x\). W przypadku izotopu jodu \(I^{131}\) czas połowicznego rozpadu jest równy 8 dni.Wyznacz najmniejszą liczbę dni, po upływie których pozostanie z 1g \(I^{131}\) nie więcej niż 0,125 g tego pierwiastka.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Rozpad pierwiastka i funkcja.
\((\frac{1}{2})^x\leq 0,125\\Januszgolenia pisze: ↑15 lis 2020, 07:02 Czas połowicznego rozpadu pierwiastka to okres, jaki jest potrzebny, by ze 100% pierwiastka pozostało 50% tego pierwiastka.Oznacza to, że ilość pierwiastka pozostała z każdego grama pierwiastka po x okresach rozpadu połowicznego wyraża się wzorem \(y=( \frac{1}{2})^x\). W przypadku izotopu jodu \(I^{131}\) czas połowicznego rozpadu jest równy 8 dni.Wyznacz najmniejszą liczbę dni, po upływie których pozostanie z 1g \(I^{131}\) nie więcej niż 0,125 g tego pierwiastka.
(\frac{1}{2})^x\leq \frac{1}{2^3}\\
x\geq 3\)
po co najmniej \(3\) okresach, czyli po co najmniej \(3\cdot 8=24\) dniach.
Najmniejsza liczba dni to \(24\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rozpad pierwiastka i funkcja.
Można to też policzyć dla dowolnego czasu t
\(N(t) = N_o e^{-\lambda t}\),
gdzie stała rozpadu \(\lambda = \frac{ln2}{T} \)
po podstawieniu
\( \frac{N_o}{N} = \frac{m_o}{m} = 2^{\frac{t}{T}}\)
i zlogarytmowaniu przy dowolnej podstawie
\(t = T\frac{lg\frac{m_o}{m}}{lg2}\)
\(N(t) = N_o e^{-\lambda t}\),
gdzie stała rozpadu \(\lambda = \frac{ln2}{T} \)
po podstawieniu
\( \frac{N_o}{N} = \frac{m_o}{m} = 2^{\frac{t}{T}}\)
i zlogarytmowaniu przy dowolnej podstawie
\(t = T\frac{lg\frac{m_o}{m}}{lg2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl