Cześć, mam szybkie pytanie mamy :
\(-27 + (-3^2)\)
teraz: "każda liczba podniesiona do kwadratu daje liczbę dodatnią" :
\(-27 + (9)\)
wiec wynik to:
\(-27 + 9 = 18\)
Ale według gotowego rozwiązania i photomatha powinno być tak:
\(-27 + (-3^2)\)
\(-27 - 9 = -36\)
Moje pytanie skąd pojawił się ten minus przed 9.
potegi i likwidowanie minusa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 15 lip 2019, 15:14
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 3793
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2050 razy
Re: potegi i likwidowanie minusa
\((-3)^2\ne-3^2\)
W pierwszym przypadku potęgujesz \(-3\), w drugim: \(3\)
Pozdrawiam
W pierwszym przypadku potęgujesz \(-3\), w drugim: \(3\)
Pozdrawiam
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 15 lip 2019, 15:14
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: potegi i likwidowanie minusa
Dziękuje, teraz rozumiem ale mimo to nie mogę nadal rozwiązać zadania.
W zadaniu muszę znaleźć pierwiastek wielomianu, według odpowiedzi jest to -3 ale gdy próbóje przyrównac nie wychodzi mi.
\( x^3 +x^2 -8x -6 = 0 \)
\(-3^3 -3^2 -8(-3) - 6 = 0\)
\(-27 - 9 + 24 - 6 \neq 0 \)
W zadaniu muszę znaleźć pierwiastek wielomianu, według odpowiedzi jest to -3 ale gdy próbóje przyrównac nie wychodzi mi.
\( x^3 +x^2 -8x -6 = 0 \)
\(-3^3 -3^2 -8(-3) - 6 = 0\)
\(-27 - 9 + 24 - 6 \neq 0 \)
-
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10384 razy
- Płeć:
Re: potegi i likwidowanie minusa
\((-3)^3 +(-3)^2 -8(-3) -6=-27+9+24-6=0\)pytam32 pisze: ↑13 lis 2020, 19:02 Dziękuje, teraz rozumiem ale mimo to nie mogę nadal rozwiązać zadania.
W zadaniu muszę znaleźć pierwiastek wielomianu, według odpowiedzi jest to -3 ale gdy próbóje przyrównac nie wychodzi mi.
\( x^3 +x^2 -8x -6 = 0 \)
\(-3^3 -3^2 -8(-3) - 6 = 0\)
\(-27 - 9 + 24 - 6 \neq 0 \)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę