Krzywe na rysunku przedstawiają jak Dorota reaguje na obniżkę cen książek, gdy dokonuje wyboru między książkami a filmem. Wyjściowa linia budżetu AB, po obniżce ceny linia budżetu zajmuje miejsce AC.
[img][https://www.fotosik.pl/zdjecie/144ba5c22d26ad61]
a) zilustruj efekt dochodowy i substytucyjny określające reakcję Doroty na spadek ceny;
b) czy w świetle tej analizy książka jest dobrem normalnym? Tak / Nie
c) Czy efekt dochodowy i substytucyjny działają: w tym samym / czy w przeciwnym kierunku.
Mikroekonomia zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6277
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1524 razy
- Płeć:
Re: Mikroekonomia zadanie
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=88539
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=88539
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl