termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malych
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 07 kwie 2020, 14:44

termodynamika

Post autor: malych »

W cylindrze zamkniętym za pomocą tłoka znajduje się gaz o masie \(m\), aby podwyższyć temperaturę gazu \(\Delta T\) dostarczono do niego przy zachowaniu stałego ciśnienia ciepło \(Q\) masa molowa tego gazu \(u\), stała gazowa \(R\). Obliczyć przyrost energii wewnętrznej gazu.
hilp :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 09 lis 2020, 12:01 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: termodynamika

Post autor: korki_fizyka »

\(\Delta U = Q - W = Q - p\Delta V\)
lub \(\Delta U = nc_v\Delta T\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ