Geometria analityczna przestrzeni

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Challa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 wrz 2020, 06:29
Płeć:

Geometria analityczna przestrzeni

Post autor: Challa »

1. Obliczyć pole powierzchni i objętość czworościanu \(ABCD\), gdzie \(A=(-1,2,1)\, B=(1,3,-1),\ C=(2,-1,3),\ D=(3,-1,1)\)

2. Obliczyć pole powierzchni i objętość równoległościanu rozpiętego na wektorach \(\vec a =[1,2,3], \vec b=[-1,0,1], \vec c =[0,2,-1]\)

3. Wyznaczyć obraz punktu \(A=(1,2,-1)\) w symetrii :
a)wzg. prostej \(-x=y+12=z\)
b)wzg. płaszczyzny \(3x-y+z=10c\)

4. Wyznaczyć odległość punktu \(A=(-1,2,1)\) od
a)prostej \(1+x2=y+1=2-z\)
b)płaszczyzny\( x+2y-3z+1=0\)
Ostatnio zmieniony 04 lis 2020, 01:04 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex], ściąga z kodu pod emotkami...
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Geometria analityczna przestrzeni

Post autor: panb »

Challa pisze: 03 lis 2020, 23:45 1. Obliczyć pole powierzchni i objętość czworościanu ABCD, gdzie A=(-1,2,1), B=(1,3,-1), C=(2,-1,3), D=(3,-1,1)
rys.png
rys.png (14.59 KiB) Przejrzano 2227 razy
Objętość V czworościanu wyznaczonego przez wektory \(\vec{u}, \vec{v}, \vec{w}\) (patrz rys.) wyraża się wzorem:
\[V= \frac{1}{6} \left|(\vec{u} \times \vec{v}) \circ \vec{w} \right|\]
\( "\times" \) oznacza iloczyn wektorowy, a \( "\circ" \) iloczyn skalarny.
Tutaj \(V=\frac{1}{6}\left|(\vec{AB} \times \vec{AD}) \circ \vec{AC} \right|, \text{ gdzie}\\
\vec{AB}=[2,1,-2],\,\, \vec{AD}=[4,-3,0],\,\, \vec{AC}=[3,-3,2]\\
\begin{vmatrix}\vec{i} &\vec{j} & \vec{k}\\2&1&-2\\4&-3&0 \end{vmatrix} =-6\vec{i}-8\vec{j}-10\vec{k} \So \vec{AB} \times \vec{AD}= [-6,-8,-10]\\
(\vec{AB} \times \vec{AD}) \circ \vec{AC}=[-6,-8,-10] \circ [3,-3,2]=-18+24-20=-14\)

Odpowiedź: \(V=\frac{1}{6}\left|(\vec{AB} \times \vec{AD}) \circ \vec{AC} \right|= \frac{14}{6}\)

Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Geometria analityczna przestrzeni

Post autor: panb »

Challa pisze: 03 lis 2020, 23:45
2. Obliczyć pole powierzchni i objętość równoległościanu rozpiętego na wektorach a⃗ =[1,2,3], b⃗ =[-1,0,1], c⃗ =[0,2,-1]
rys.png
rys.png (20.46 KiB) Przejrzano 2222 razy
Objętość V równoległościanu rozpiętego na wektorach \(\vec{u}, \vec{v}, \vec{w}\) (patrz rys.) wyraża się wzorem:
\[V=\left|( \vec{u} \times \vec{v} ) \circ \vec{w}\right|\]

Tutaj \(V=\left|( \vec{a} \times \vec{b} ) \circ \vec{c}\right|\\
\begin{vmatrix}\vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\1&2&3\\-1&0&1 \end{vmatrix} =2\vec{i}-4\vec{j}+2\vec{k}\So \vec{a} \times \vec{b}=\ldots\)

... spróbuj dokończyć samodzielnie.

Odpowiedź: \(V=\left|( \vec{a} \times \vec{b} ) \circ \vec{c}\right|=10\)

Challa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 wrz 2020, 06:29
Płeć:

Re: Geometria analityczna przestrzeni

Post autor: Challa »

Challa pisze: 03 lis 2020, 23:45 1. Obliczyć pole powierzchni i objętość czworościanu \(ABCD\), gdzie \(A=(-1,2,1)\, B=(1,3,-1),\ C=(2,-1,3),\ D=(3,-1,1)\)

2. Obliczyć pole powierzchni i objętość równoległościanu rozpiętego na wektorach \(\vec a =[1,2,3], \vec b=[-1,0,1], \vec c =[0,2,-1]\)
https://snaptube.cam/ 9apps
3. Wyznaczyć obraz punktu \(A=(1,2,-1)\) w symetrii :
a)wzg. prostej \(-x=y+12=z\)
b)wzg. płaszczyzny \(3x-y+z=10c\)

4. Wyznaczyć odległość punktu \(A=(-1,2,1)\) od
a)prostej \(1+x2=y+1=2-z\)
b)płaszczyzny\( x+2y-3z+1=0\)
I got this solved,...
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Geometria analityczna przestrzeni

Post autor: panb »

So...? What are u trying to say?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Geometria analityczna przestrzeni

Post autor: radagast »

że nieaktualne ...
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Geometria analityczna przestrzeni

Post autor: korki_fizyka »

że niepotrzebnie się trudziliście
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ