Niepewnośc pomiarowa - zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jarver
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 lis 2020, 13:07
Płeć:

Niepewnośc pomiarowa - zadanie

Post autor: Jarver »

Hejka mam taka treść zadania: Zmierzono sześcian i sprawdzono jego masę. Potrzebne nam jest wiedzieć jaką ma gęstość i jej niepewność.
Otrzymane wymiary sześcianu: a=(25,0 +- 0,1)mm, a m=(25,0+-0,1)g. No i trzeba obliczyc q+-(delta)q
Ja zrobiłem tak:
m = (25,0 ± 0.1) g. a = (25 ± 0.1) mm. = (2.5 ± 0.01)cm
V=25^3=15625 mm^3
δ=m/v=25/15625=0.0016 [g/(mm^3 )]
δ=m/v=25/15.625=1.6 [g/(cm^3 )]
∆δ_min=25.1/15.813251=1.59 [g/(cm^3 )]
〖∆δ〗_max=24.9/15.438249=1.612 [g/(cm^3 )]
〖∆δ〗_max-〖∆δ〗_ =1.61-1.6=0.01
〖〖∆δ〗_ -∆δ〗_min=1.6-1.59=0.01
〖∆δ〗_ /δ=∆m/m+∆v/v=0.1/25+0.01/2.5=0,008
No i według mnie odp to 1,6+-0,008, tylko w podręczniku jest 1,6+-0,3
Jakieś sugestie, proszę. :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Niepewnośc pomiarowa - zadanie

Post autor: korki_fizyka »

Sugestia:\(\rho = (1,60 \pm 0,03) \frac{g}{cm^3}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ