całka z e

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agata0987
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 29 gru 2009, 16:22

całka z e

Post autor: agata0987 »

dlaczego \(\int_{}^{} e^{-2x} = - \frac{1}{2} e^{-2x}??\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

to jest w potędze?
agata0987
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 29 gru 2009, 16:22

Post autor: agata0987 »

tak, to co jest w nawiasie, to jest w potedze
greg
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 11 gru 2009, 16:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: greg »

Wykonujemy podstawienie \(t=-2x\), wówczas \(dt=-2dx\).
\(\int e^{-2x}dx=\int \left(-\frac{1}{2}\right)\cdot (-2)e^{-2x}dx=-\frac{1}{2}\int e^tdt=-\frac{1}{2}e^t+C=-\frac{1}{2}e^{-2x}+C\)
ODPOWIEDZ