termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

termodynamika

Post autor: Pawm32 »

Nurek z butlą o pojemności \(V1=15l\), zawierającą powietrze pod cisnienie\(\)m \(p_b=160atm\), schodzi na głębokość \(h=36m\). Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa w butli musi pozostać ciśnienie końcowe \(p_k=40atm\), ciśnienie atmosferyczne \(p_{at}=101325 Pa=1atm\)
a)oblicz ciśnienie powietrza w płucach nurka na głębokości h, jeśli wiadomo, że ciśnienie w płucach musi być takie samo jak ciśnienie zewnętrzne. TO UMIEM
b)Oblicz, po jakim czasie wyczerpie się zapas powietrza na głębokości h, jeśli wiadomo, że średnie zużycie powietrza przez człowieka wynosi \( \frac{ \Delta V}{ \Delta t}=20 \frac{l}{min} \)
w odpowiedziach jest, że temperatura będzie taka sama, tylko nie wiem dlaczego?
Wtedy mam wzór
\(p_1V_1=p_2V_2\)
\(p_1V_1=160atm \cdot 15l\)
z odpowiedzi wynika, że \( p_2V_2=4,5 atm\)(wynik z punktu a, takie jest ciśnienie w płucach)\( \cdot V_2\)
Coś mam. Gaz z tej butli, "idzie do płuc", czyli a ciśnienia w butli i objętości butli, przechodzi do ciśnienia w płucach i ich objętości. O to chodzi?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: termodynamika

Post autor: korki_fizyka »

Pawm32 pisze: 01 lis 2020, 21:09 b)Oblicz, po jakim czasie wyczerpie się zapas powietrza na głębokości h, jeśli wiadomo, że średnie zużycie powietrza przez człowieka wynosi \( \frac{ \Delta V}{ \Delta t}=20 \frac{l}{min} \)
w odpowiedziach jest, że temperatura będzie taka sama, tylko nie wiem dlaczego?
tak masz po prostu założyć
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ