zależności

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martucha1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 11 mar 2010, 15:34

zależności

Post autor: martucha1 »

zależność między wydłużeniem x , a wartością działającej siły F przedstawia równanie : F=k x k-współczynnik proporcjonalności charakterystyczny dla danej sprężyny. wydłużenie sprężyny o 2cm powoduje siła o wartości 5N.określ wartość siły , która spowoduje wydłużenie sprężyny o 3cm.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(F=kx\\k=\frac{F}{x}\\F=5N\\x=2cm\\k=\frac{5N}{2cm}=2,5\frac{N}{cm}\)

\(F=?\\k=2,5\frac{N}{cm}\\x=3cm\\F=kx\\F=2,5\frac{N}{cm}\cdot3cm\\F=7,5N\)
ODPOWIEDZ