Sprawdzić, czy σ−algebrą podzbiorów zbioru S jest następująca rodzina t

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fretkonur
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 28 paź 2020, 14:02
Podziękowania: 10 razy

Sprawdzić, czy σ−algebrą podzbiorów zbioru S jest następująca rodzina t

Post autor: Fretkonur »

Niech T(S) oznacza rodzinę skończonych podzbiorów zbioru S oraz S oznacza zbiór liczb R
t={A⊂R: A∊T(R) v R\A∊T(R)}

Nie mam zbytnio pojęcia jak to pokazać, wiem, że musi spełniać:
(i) ∀A∊∑ S\A∊∑
(ii) ∀(An)n∊N ⊂∑ ∪n∊N An∊∑

Proszę o pomoc, jakieś wyjaśnienia.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3548
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1951 razy

Re: Sprawdzić, czy σ−algebrą podzbiorów zbioru S jest następująca rodzina t

Post autor: Jerry »

Zapis nieczytelny, zapoznaj się z https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12615

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ