termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

termodynamika

Post autor: Pawm32 »

Z dna jeziora, gdzie temperatura wody \(t1=7℃\), wypłynął pęcherzyk powietrza. Kiedy dotarł do
powierzchni wody o temperaturze \(t2=17℃\), zwiększył objętość dwukrotnie.
Oblicz na tej podstawie głębokość jeziora. Przyjmij gęstość wody\( p=10^3 kg/m3\) , ciśnienie
atmosferyczne \(p_0=10^5 Pa\)
Powinno wyjść 9,31.
A mi nie wychodzi nic nawet bliskiego 9.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: termodynamika

Post autor: Pawm32 »

Pawm32 pisze: 26 paź 2020, 14:09 Z dna jeziora, gdzie temperatura wody \(t1=7℃\), wypłynął pęcherzyk powietrza. Kiedy dotarł do
powierzchni wody o temperaturze \(t2=17℃\), zwiększył objętość dwukrotnie.
Oblicz na tej podstawie głębokość jeziora. Przyjmij gęstość wody\( p=10^3 kg/m3\) , ciśnienie
atmosferyczne \(p_0=10^5 Pa\)
Powinno wyjść 9,31.
A mi nie wychodzi nic nawet bliskiego 9.
Dobra już mam, zgubiłem jedną rzec.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: termodynamika

Post autor: korki_fizyka »

jednostki? ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ