Wzory Viete

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
brother
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 16 paź 2020, 17:45
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Wzory Viete

Post autor: brother »

Dla jakich wartości parametru \(m\) równanie \(mx^4+(3-m)x^2+m=0\) ma cztery różne pierwiastki??

Delte trzeba z tego policzyć i co dalej?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2020, 22:56 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: pamiętaj o [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wzory Viete

Post autor: eresh »

brother pisze: 24 paź 2020, 11:39 Dla jakich wartości parametru m równanie mx^4+(3-m)x^2+m=0 ma cztery różne pierwiastki??

Delte trzeba z tego policzyć i co dalej?
\(t=x^2\\
m\neq 0\\
\Delta>0\\
x_1x_2>0\\
x_1+x_2>0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Wzory Viete

Post autor: Galen »

\(t=x^2\\t>0\\t_1\cdot t_2>0\;\;\;\;i\;\;\;\;\;t_1+t_2>0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ