Cześć, mam zadanko:
Obliczyć
a) \( \sqrt[3]\frac{{1- \sqrt{3}i }}{-1-i} \)
b) \(\sqrt[5]\frac{- \sqrt{12}+2i}{4} \)
Jak się za to zabrać? Myślałem aby z mianownika i licznika zrobić osobne pierwiastki i potem w 1 np. pomnożyć przez \( \sqrt[3]{(-1-i)}^2 \) ale w sumie nie wiem co dalej.
Równanie zespolone w ułamku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Równanie zespolone w ułamku
Zacznij od środka a dalej już normalnie http://prac.im.pwr.edu.pl/~kajetano/Alg ... yJeden.pdf
https://www.matematyczny-swiat.pl/2015/ ... onych.html
itd.
https://www.matematyczny-swiat.pl/2015/ ... onych.html
itd.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Równanie zespolone w ułamku
Okej, a jak wyjść z \[ \sqrt[3]{ \frac{-1+ \sqrt{3} +i+ \sqrt{3}i }{2} } \] ? Mam obliczyć osobno pierwiastki dla mianownika i licznika czy zapisać to na zasadzie \[ \sqrt[3]{\frac{-1+ \sqrt{3} }{2}+ \frac{1+ \sqrt{3}}{2}i }\]korki_fizyka pisze: ↑18 paź 2020, 16:17 Zacznij od środka a dalej już normalnie http://prac.im.pwr.edu.pl/~kajetano/Alg ... yJeden.pdf
https://www.matematyczny-swiat.pl/2015/ ... onych.html
itd.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Równanie zespolone w ułamku
Optuję za drugą koncepcją.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl