Trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Trygonometria

Post autor: enta »

Określ znak każdej z liczb: sinx, tgx, ctgx, wiedzac ze
a) \(x \in (2,3)\)
b) \(x \in ( \pi, \frac{3}{2} \pi) \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Trygonometria

Post autor: Jerry »

W pierwszej wszystkie są dodatnie,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i kotangens,
a w czwartej kosinus.
a) Ponieważ \(2\approx{2\pi\over3}\), oraz \(3<\pi\), to \(x \in (2;3)\Rightarrow x\in\left({\pi\over2};\pi\right)\) - druga
b) \(x \in \left( \pi, \frac{3}{2} \pi\right) \) - trzecia

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Trygonometria

Post autor: eresh »

enta pisze: 17 paź 2020, 20:32 Określ znak każdej z liczb: sinx, tgx, ctgx, wiedzac ze
a) \(x \in (2,3)\)
b) \(x \in ( \pi, \frac{3}{2} \pi) \)
a)
\((2,3)\) - II ćwiartka, czyli \(\sin x>0,\;\ctg x<0\;\tg x<0\)

b)
\((\pi,\frac{3\pi}{2})\)- III ćwiartka - \(\sin x<0,\;\tg x>0\;\ctg x>0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ