Podstawa pewnego trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jacek555
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 paź 2020, 21:24

Podstawa pewnego trójkąta

Post autor: Jacek555 »

Mam problem z rozwiązaniem zadania. To zadanie jest z "Sesja zimowa 2020 matematyka" szkoła podstawowa klasa 6 "Olimpus"
Treść zadania:
Podstawa pewnego trójkąta ma długość 15cm i jest o 20% dłuższa niż wysokość opadająca na tę podstawę. Jaką powierzchnię
ma ten trójkąt?
Są następujące odpowiedzi:
a) 93,75cm3 - to jest poprawna odpowiedź b ) 562,5cm3
c) 22,5cm3 d ) 50,75cm3

Według moich obliczeń zawsze mi wychodzi 90cm3.
Zapisuję podstawę a = 15cm, a wysokość h = (a - 20% liczby a), podstawiam pod wzór na pole trójkąta a*h/2 więc
(15 cm * 12 cm)/2 = 90cm3.
Gdzie popełniam błąd? Jak to rozwiązać?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Podstawa pewnego trójkąta

Post autor: eresh »

Jacek555 pisze: 04 paź 2020, 21:57 Mam problem z rozwiązaniem zadania. To zadanie jest z "Sesja zimowa 2020 matematyka" szkoła podstawowa klasa 6 "Olimpus"
Treść zadania:
Podstawa pewnego trójkąta ma długość 15cm i jest o 20% dłuższa niż wysokość opadająca na tę podstawę. Jaką powierzchnię
ma ten trójkąt?
Są następujące odpowiedzi:
a) 93,75cm3 - to jest poprawna odpowiedź b ) 562,5cm3
c) 22,5cm3 d ) 50,75cm3

Według moich obliczeń zawsze mi wychodzi 90cm3.
Zapisuję podstawę a = 15cm, a wysokość h = (a - 20% liczby a), podstawiam pod wzór na pole trójkąta a*h/2 więc
(15 cm * 12 cm)/2 = 90cm3.
Gdzie popełniam błąd? Jak to rozwiązać?
\(a=15\\
a=120\%h\\
15=1,2h\\
h=12,5\\
P=\frac{1}{2}\cdot 15\cdot 12,5=93,75\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Jacek555
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 paź 2020, 21:24

Re: Podstawa pewnego trójkąta

Post autor: Jacek555 »

Dziękuję za odpowiedź!
ODPOWIEDZ