ciśnienie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ciśnienie
Dolna część rurki jest napełniona rtęcią. Nad rtęcią w jednym ramieniu znajduje się gliceryna a w drugim alkohol. Górne powierzchnie cieczy w obu ramionach są na tej samej wysokości. Oblicz różnicę poziomów rtęci. Wysokość słupka alkoholu h2=30 cm, jego gęstość 0\(,79 \frac{g}{cm^3}\) . Gęstość rtęci \(13,6 \frac{g}{cm^3}\) , gliceryna \( 1,96\frac{g}{cm^3}\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2965
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: ciśnienie
\(\rho_{glic}S(h+\Delta h)g=\rho_{alkoh}Shg+\rho_{Hg}S(\Delta h)g\\
\rho_{glic}(h+\Delta h)=\rho_{alkoh}h+\rho_{Hg}\Delta h\\
\Delta h=\frac{\rho_{glic}-\rho_{alkoh}}{\rho_{Hg}-\rho_{glic}} h\)
\rho_{glic}(h+\Delta h)=\rho_{alkoh}h+\rho_{Hg}\Delta h\\
\Delta h=\frac{\rho_{glic}-\rho_{alkoh}}{\rho_{Hg}-\rho_{glic}} h\)