Chemia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Chemia

Post autor: Pawm32 »

Oblicz ile gramów siarki znajduje się w
a) 2 molach tlenku siarki (VI)
i mam tak:
\(M_S=32 \frac{g}{mol} \)
\(n= \frac{m}{M} \) , gdzie n-liczba moli , m-masa w g, M-masa molowa
czyli \(m=nM\)
czyli \(m=2*32=64g\) siarki
może być, dobrze jest?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Chemia

Post autor: korki_fizyka »

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tritlenek_siarki
w 2 molach tritlenku siarki są.....dwa mole siarki













więc















dobrze :D
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ