Chemia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mati03041993
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2010, 18:55

Chemia

Post autor: mati03041993 »

:D :roll: Czy ktoś mógłby roztrzaskać te zadanie z chemi :
MnO3 + HCl > ....... + H2O
MnO3 + HNa3 > ....... + H20
Cr2O3 + HCl > ....... +H2O
Cr2O3 + HNa3 > ....... + H2O ???
Z góry dzięki :)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(MnO_3 + 6HCl =MnCl_6 + 3H_2O
MnO_3 + 6HNO_3=Mn(NO_3)_6 + 3H_2O
Cr_2O_3 + 6HCl=2CrCl_3+3H_2O
Cr_2O_3 + 6HNO_3=2Cr(NO_3)_2+3H_2O\)
mati03041993
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2010, 18:55

:)

Post autor: mati03041993 »

Wielkie dzięki :)
mati03041993
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2010, 18:55

;(

Post autor: mati03041993 »

pomyliłem się - te dwa kawasy miały reagować z MnO2 a nie z MnO3
Więc jak w takim razie będzie ????
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(MnO_2 + 4HCl =MnCl_4 + 2H_2O
MnO_2 + 4HNO_3=Mn(NO_3)_4 + 2H_2O\)

A tak na marginesie to w pierwszym poście zamiast \(HNO_3\) jest coś takiego \(HNa_3\).
ODPOWIEDZ