Układy równań w zadaniach tekstowych?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
AlejandroMaximus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 23 sie 2020, 09:28
Płeć:

Układy równań w zadaniach tekstowych?

Post autor: AlejandroMaximus »

Zad.1. śliwki są 0 10% tańsze od brzoskwin.Dwa kg śliwek i 1 kg brzoskwiń kosztuja 14 zł. Znajdz ceny za 1 kg obu rodzajów owoców.

Zad.2. Suma licznika i mianownika ułamka wynosi5. Jeśli licznik zwiększymy o 4 a mianownik zwiększymy 2 razy to wartośc ułamka wyniesie . Jaki to ułamek?

Zad.3. Dwa kręgi sa styczne zewnętrznie, a odległość ich srodków wynosi 13. Oblicz obwody tych okręgów, wiedząc że różnica długości promieni wynosi 5.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Układy równań w zadaniach tekstowych?

Post autor: radagast »

Popraw treści zadań 1 i 2.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: Układy równań w zadaniach tekstowych?

Post autor: Jerry »

AlejandroMaximus pisze: 23 sie 2020, 09:31 Zad.3. Dwa kręgi sa styczne zewnętrznie, a odległość ich srodków wynosi 13. Oblicz obwody tych okręgów, wiedząc że różnica długości promieni wynosi 5.
\( \begin{cases} R+r=13\\ R-r=5\end{cases}\iff \begin{cases}R=9\\r=4 \end{cases} \)
Odp.: \(2\pi R=18\pi,\ 2\pi r=8\pi\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: Układy równań w zadaniach tekstowych?

Post autor: Jerry »

AlejandroMaximus pisze: 23 sie 2020, 09:31 Zad.2. Suma licznika i mianownika ułamka wynosi 5. Jeśli licznik zwiększymy o 4 a mianownik zwiększymy 2 razy to wartośc ułamka wyniesie ?. Jaki to ułamek?
Jeśli \(u={l\over m}\), to \( \begin{cases} l+m=5\\{l+4\over 2m}=\color{red}{?}\end{cases} \)
Wstaw w miejsce ? znaną tylko Tobie wartość i do odpowiedzi będzie blisko

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: Układy równań w zadaniach tekstowych?

Post autor: Jerry »

AlejandroMaximus pisze: 23 sie 2020, 09:31 Zad.1. śliwki są 0 10% tańsze od brzoskwin.Dwa kg śliwek i 1 kg brzoskwiń kosztuja 14 zł. Znajdz ceny za 1 kg obu rodzajów owoców.
Twój pierwszy post - rozwiążę zadanie:
1 kg śliwek jest o 10% tańszy od 1 kg brzoskwiń. Dwa kg śliwek i 1 kg brzoskwiń kosztują razem 14 zł. Znajdź ceny za 1 kg każdego z rodzajów owoców.
\( \begin{cases} s=0,9 b\\ 2s+b=14\end{cases} \iff \begin{cases}s=4,5\\b=5 \end{cases} \)

Oczekujesz naszej pomocy - podaj pełną i jednoznaczną treść zadania!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ