Dla maturzystów:
Maciek, Krzysiek i Karol złożyli się na nową grę komputerową.
Maciek dał 23%, a Karol 18% sumy.
1. Oblicz ile procent i jaką sumę pieniędzy zapłacił każdy z chłopców, jeżeli wiesz, że razem zapłacili za grę 225 złotych.
2. Podaj i wytłumacz wzór obliczeń.
dzięki za odpowiedź:)
Procenty, procenciki:) zadanie maturalne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 lip 2020, 00:25
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Procenty, procenciki:) zadanie maturalne
Naprawdę masz z tym zadaniem jakiś kłopot?
% były kiedyś w 4 klasie SP %
% były kiedyś w 4 klasie SP %
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Procenty, procenciki:) zadanie maturalne
\(0,23\cdot 225=51,75\)zł tyle wpłacił Maciek.
\(0,18\cdot 225=40,50\)zł tyle wpłacił Karol.
\(225-(51,75+40,50)=132,75\)zł tyle wpłacił Krzysiek i jest to \(100-(23+18)=59\)%
\(0,18\cdot 225=40,50\)zł tyle wpłacił Karol.
\(225-(51,75+40,50)=132,75\)zł tyle wpłacił Krzysiek i jest to \(100-(23+18)=59\)%
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.