Nierówność logarytmiczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Nierówność logarytmiczna
\(\log_{ \frac{x-1}{x+5} }0,3>0 \ \ \So \ \ 0< \frac{x-1}{x+5}<1\)
\( \begin{cases} 0< \frac{x-1}{x+5} \\ \frac{x-1}{x+5}<1\end{cases} \ \ \So \ \ \begin{cases} x \in \rr \bez \left\langle -5 ,1\right\rangle \\ x>-5\end{cases} \ \ \So \ \ x>1\)
\( \begin{cases} 0< \frac{x-1}{x+5} \\ \frac{x-1}{x+5}<1\end{cases} \ \ \So \ \ \begin{cases} x \in \rr \bez \left\langle -5 ,1\right\rangle \\ x>-5\end{cases} \ \ \So \ \ x>1\)