Tales

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
uczen2020
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 lip 2020, 13:32

Tales

Post autor: uczen2020 »

W trójkącie prostokątnym ABC w odległości 1,5cm od przyprostokątnej AC poprowadzono prostą równoległą do tego boku. Prosta przecięła boki AB i BC w punktach D i E. Oblicz obwód trapezu ABDE, jeżeli |AC|=4 i |BE| = 1,5
odp. 9
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Tales

Post autor: radagast »

To jest bardzo łatwe zadanie tylko trzeba je dobrze sformułować. Tak jak napisałeś jest źle . Popraw. Matematyka wymaga dokładności :).
uczen2020
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 lip 2020, 13:32

Re: Tales

Post autor: uczen2020 »

Przepisane żywcem ze sprawdzianu z wydawnictwa Pazdro i nie chciało mi wyjść. Nie wiem jak je poprawić, aby dało się rozwiązać.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Tales

Post autor: radagast »

Trapez , o którego obwód pytają to ADEC , a nie ABDE
Zobacz:
ScreenHunter_315.jpg
ScreenHunter_315.jpg (6.71 KiB) Przejrzano 4552 razy
Ale odpowiedź jest 10, a nie 9 :(
uczen2020
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 lip 2020, 13:32

Re: Tales

Post autor: uczen2020 »

Z drugiej grupy mam podobne zadanie i też mi nie wychodzi.

W trójkącie prostokątnym ABC w odległości 2cm od przyprostokątnej BC poprowadzono prostą
równoległą do tego boku. Prosta przecięła boki AB i AC w punktach D i E. Oblicz obwód trapezu
ABDE, jeżeli |BC|=3 i |AE|=2.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Tales

Post autor: Jerry »

uczen2020 pisze: 03 lip 2020, 14:35 W trójkącie prostokątnym ABC w odległości 2cm od przyprostokątnej BC poprowadzono prostą
równoległą do tego boku. Prosta przecięła boki AB i AC w punktach D i E. Oblicz obwód trapezu
ABDE,
Zrób rysunek i ... przekonaj się sam, że takiego trapezu nie ma!!! Ponadto treść zadania jest niejednoznaczna - nie wiem, gdzie jest kąt prosty...
Aż mi się nie chce wierzyć, że OE Pazdro wypuszcza takie [autocenzura], zatem... przepisuj uważniej!

Pozdrawiam
PS. radagast poświęciła Tobie swój czas - zasłużyła na "kciuk w górę", czyli niewerbalne "dziękuję"
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Tales

Post autor: josselyn »

Zadanie jest dobrze przepisane. Jestem nauczycielem i mam dostęp do sprawdzianów z wydawnictwa Pazdro.
Mi też te zadania nie wychodzą.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
uczen2020
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 lip 2020, 13:32

Re: Tales

Post autor: uczen2020 »

Zadania skopiowałem, a nie przepisałem. Nie byłem w stanie samodzielnie ich zrobić.
ODPOWIEDZ