Klapa o wymiarach 3a x L umieszczona jest na dnie zbiornika wypełnionego wodą do wysokości H. Klapa zamocowana jest obrotowo w punkcie O. Na brzegu klapy umieszczony jest balonik o średnicy D. a) narysuj siły działające na klapę b) jaką średnicę powinien mieć balonik, żeby klapa pozostała w pozycji jak na rysunku c) w którą stronę obróci się klapa jeśli poziom wody H wzrośnie
H= 10 m
a = 0,5 m
L = 2m
Mechanika płynów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Mechanika płynów
https://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/ ... rZadan.pdf
http://bais.p.lodz.pl/images/Pliki/I611 ... an_v12.pdf
http://bais.p.lodz.pl/images/Pliki/I611 ... an_v12.pdf
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl