Na ile sposobów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Na ile sposobów

Post autor: MartaaKo »

1. Na ile sposobów można rozmieścić w czterech nieodróżnialnych urnach sześć ponumerowanych kul?
2.Na ile sposobów można rozmieścić w czterech nieodróżnialnych urnach sześć ponumerowanych kul,aby każda urna była niepusta?
3.Na ile sposobów można rozmieścić w czterech różnych urnach sześć nieodróżnialnych kul, (urny mogą być puste)
4.Na ile sposobów można rozmieścić w czterech różnych urnach sześć nieodróżnialnych kul,tak aby każda urna była niepusta
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3561
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1959 razy

Re: Na ile sposobów

Post autor: Jerry »

MartaaKo pisze: 26 cze 2020, 09:20 4.Na ile sposobów można rozmieścić w czterech różnych urnach sześć nieodróżnialnych kul,tak aby każda urna była niepusta
Rozpatrywany problem odpowiada pytaniu: Ile jest rozwiązań, w liczbach całkowitych dodatnich, równania
\(x_1+x_2+x_3+x_4=6\)?
Odp. \({5\choose3}\)
Uzasadnienie: Namalujmy sześć kropek, pomiędzy nimi (pięć pozycji), nie obok siebie, namalujmy trzy kreski, np. \(\circ |\circ\circ |\circ|\circ \circ\) oznacza rozwiązania \((1,2,1,2)\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3561
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1959 razy

Re: Na ile sposobów

Post autor: Jerry »

MartaaKo pisze: 26 cze 2020, 09:20 3.Na ile sposobów można rozmieścić w czterech różnych urnach sześć nieodróżnialnych kul, (urny mogą być puste)
Rozpatrywany problem odpowiada pytaniu: Ile jest rozwiązań, w liczbach całkowitych nieujemnych, równania
\(x_1+x_2+x_3+x_4=6\)?
Odp. \({7+3-1\choose3}\) ( https://pl.wikipedia.org/wiki/Kombinacj ... B3rzeniami )
Uzasadnienie: Namalujmy sześć kropek, obok nich lub pomiędzy nimi (siedem pozycji), mogą być obok siebie, namalujmy trzy kreski, np. \(
|\circ ||\circ\circ \circ \circ \circ\)
oznacza rozwiązania \((0,1,0,5)\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3561
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1959 razy

Re: Na ile sposobów

Post autor: Jerry »

MartaaKo pisze: 26 cze 2020, 09:20 1. Na ile sposobów można rozmieścić w czterech nieodróżnialnych urnach sześć ponumerowanych kul?
\({4^6\over4!}\), bo... gdyby urny były rozróżnialne - licznik, a że nie są , gubimy porządek urn - mianownik.

Pozdrawiam
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Re: Na ile sposobów

Post autor: MartaaKo »

Jerry pisze: 26 cze 2020, 10:51
MartaaKo pisze: 26 cze 2020, 09:20 1. Na ile sposobów można rozmieścić w czterech nieodróżnialnych urnach sześć ponumerowanych kul?
\({4^6\over4!}\), bo... gdyby urny były rozróżnialne - licznik, a że nie są , gubimy porządek urn - mianownik.

Pozdrawiam
ok dzięki tylko w tym zadaniu nie wyjdzie liczba całkowita, może tak byc?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3561
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1959 razy

Re: Na ile sposobów

Post autor: Jerry »

MartaaKo pisze: 26 cze 2020, 11:02 ok dzięki tylko w tym zadaniu nie wyjdzie liczba całkowita, może tak byc?
Ups, nie może!!! Przemyślę to jeszcze raz

Pozdrawiam

[edited] to jest właśnie... kombinatoryka :?
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Re: Na ile sposobów

Post autor: MartaaKo »

Jerry pisze: 26 cze 2020, 10:41
MartaaKo pisze: 26 cze 2020, 09:20 3.Na ile sposobów można rozmieścić w czterech różnych urnach sześć nieodróżnialnych kul, (urny mogą być puste)
Rozpatrywany problem odpowiada pytaniu: Ile jest rozwiązań, w liczbach całkowitych nieujemnych, równania
\(x_1+x_2+x_3+x_4=6\)?
Odp. \({7+3-1\choose3}\) ( https://pl.wikipedia.org/wiki/Kombinacj ... B3rzeniami )
Uzasadnienie: Namalujmy sześć kropek, obok nich lub pomiędzy nimi (siedem pozycji), mogą być obok siebie, namalujmy trzy kreski, np. \(
|\circ ||\circ\circ \circ \circ \circ\)
oznacza rozwiązania \((0,1,0,5)\)

Pozdrawiam
skąd mamy 7 i 3 ?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3561
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1959 razy

Re: Na ile sposobów

Post autor: Jerry »

MartaaKo pisze: 26 cze 2020, 11:06 skąd mamy 7 i 3 ?
Zwróć uwagę na niebieski komentarz
Jerry pisze: 26 cze 2020, 10:41 Uzasadnienie: Namalujmy sześć kropek, obok nich lub pomiędzy nimi (siedem pozycji), mogą być obok siebie, namalujmy trzy kreski, np. \(
|\circ ||\circ\circ \circ \circ \circ\)
oznacza rozwiązania \((0,1,0,5)\)
Pozdrawiam
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Re: Na ile sposobów

Post autor: MartaaKo »

proszę o pomoc jeszcze z zadaniem 1 i 2
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3561
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1959 razy

Re: Na ile sposobów

Post autor: Jerry »

ODPOWIEDZ